Print this page

Fizioterapeuti upozoravaju da vježbanje mora postati svakodnevna rutina

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore upozorilo je javnost da vježbanje mora postati svakodnevna rutina za građane 2014. godine.

Iz tog udruženja je saopšteno da je pokretljivost tijela važan faktor u prevenciji bolesti.

"Redovna fizička aktivnost umanjuje stres i olakšava obavljanje aktivnosti dnevnoga života. Većina ljudi, posebno mladih, sve je sklonija sjedenternom načinu života uz televizor, kompjuter, telefon, što dovodi do gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, osteoporoze i drugih bolesti", saopšteno je iz Udruženja fizioterapeuta.

VEZAN TEKST: Fizioterapija u našem gradu

Fizioterapeuti upozoravaju da su, u novije vrijeme, bolesti srca i krvnih sudova, vodeći uzrok umiranja i bolničkog liječenja u Crnoj Gori. Na drugom mjestu su maligne bolesti.

"Navedena oboljenja uzrokuju značajan broj potencijalno izgubljenih godina života, kao i značajno povećanje vrijednosti stope privremene i trajne invalidnosti", saopšteno je iz Udruženja fizioterapeuta. 

Kako bi sačuvali zdravlje, fizioterapeuti preporučuju odraslim osobama minimalno pola sata lagane fizičke aktivnosti, poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pet dana u nedjelji. Alternativno se preporučuje dvadeset minuta aktivnosti koja ubrzava rad srca tri dana sedmično.

"Odrasli treba da održavaju svoje mišiće. Preporučuje se trening snage, na primjer podizanje tegova, sklekovi, čučnjevi,najmanje dva puta sedmično", predlažu fizioterapeuti.

Iz Udruženja fizioterapeuta dodaju da je djeci i mladima do 18 godina starosti, za pravilan rast i razvoj, svakodnevno neophodna jednosatna fizička aktivnost .

Starijima preko 65 godina, savjetuje se po dvadeset minuta umjerene fizičke aktivnosti, pet dana u sedmici. 

Cijelo saopštenje je dostupno za download na linku ispod. Foto: Jugoslav Belada Izvor: cdm

PODIJELI

Tagged under