Od obale prihodovali 6 miliona eura

Javno preduzeće Morsko dobro, prihodovalo je minule godine iz izdavanja na korišćenje djelova obale, nevjerovatnih šest miliona eura, od kojih su tri miliona eura uplaćena na račune  šest lokalnih uprava od Ulcinja do Herceg Novog.

„Upravljanje plažama i kupalištima kao bitnom segmentu turističke ponude Crne Gore, predstavlja jedan od prioriteta Javnog preduzeća, koji pored uređenja, opremanja i standardizacije postojećih prirodnih i izgrađenih plaža, obuhvata i izgradnju i uređenje novih kupališta, saglasno planskim dokumentima. U 2013. realizovali smo sve planirane aktivnosti u dijelu ostvarenih prihoda, izgradnje, infrastrukture, održivog razvoja i zaštite morskog dobra“, kazao je direktor Rajko Barović na godišnjem skupu sa novinarima.

On je naveo da je prihodom od šest miliona eura po osnovu naknade za korišćenje morskog dorba značajno doprinijelo punjenju državne i opštinskih kasa.

„Time je obezbijeđen i novac za ulaganje u obalu, u cilju održivog razvoja i poboljšanja turističkih kapaciteta crnogorske obale. Prihodi od naknade za korišćenje morskog dobra raspoređuju se tako da 50 odsto pripada opštinama, a 50 odsto javnom preduzeću, što znači da je lokalnim upravama pripalo tri miliona eura. Ovogodišnji viši nego pozitivni rezultati javnog preduzeća, su važni u kontekstu opšteg finansijskog stanja u zemlji i negativnih rezultata poslovanja firmi“, ocijenio je Barović.

On je naglasio da je Služba za ustupanje tog javnog preduzeća, sprovela 18 javnih nadmetanja za ustupanje slobodnih djelova obale, kupališta i prirodnih lokacija, te sprovela 683 javnih postupaka.

„Tokom minule godine, eko priznanje Plava zastavica dobilo je 17 kupališta, dok je šest plaža bilo u pilot fazi programa. U dijelu zaštite, javno preduzeće ostvarilo je punu saradnju, posebno sa Upravom za inspekcijske poslove, policijom i tužilaštvom. Sve planirane investciije u 2013. relaizovane su ili započete u skladu sa planom investicija u saradnju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i primorskim opštinama. Godinu za nama obilježilo je i otvaranje nove službe za pomorstvo, a sve u cilju upravljanja lukama od lokalnog značaja, dok je u postupku otvaranje novih kancelarija u Baru i Tivtu“, zaključio je Barović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti