Karađorđevići definitivno hoće nazad Vilu Miločer, Vilu Topliš ne pominju

Potomci srpske kraljevske porodice Karađorđević podnijeće zahtjev za povraćaj  Vile Miločer, koja je bila vlasništvo kraljice majke Marije Karađorđević a danas dio elitnog hotelskog kompleksa kojim upravlja Aman rizorts. To je za srpske medije potvrdio advokat  Đorđe Đurišić, zastupnik kneza Aleksandra. Vila Miločer, predstavlja i ujendo i najatraktivniju zaostavštinu Karađorđevića u Crnoj Gori - nekadašnji dvorac prvog jugoslovenskog kralja, Aleksandra Karađorđevića. Na Kraljicu Mariju, osim ove Vile, bio je uknjižen i dio ostrva Sveti Stefan  kao privatno vlasništvo.

"Zahtjev za povraćaj Miločera, koji je bio vlasništvo kraljice Marije Karađorđević, još nije podnijet, ali će uskoro biti, potvrdio je za Novosti advokat Đorđe Đurišić. Kraljica je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a cio kompleks je finansiran iz kraljeve blagajne. Ona je čak nadgledala radove i učestvovala u odabiru detalja, a 1936. godine je otišla u Englesku zbog školovanja djece. Ubrzo je došao rat i više se nije vraćala.

VIla Miločer, nakon Drugog svjetskog rata bila je i omiljena ljetnja rezidencija tadašnjeg, predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, u kojoj je volio odsjedati sa svojom suprugom Jovankom. Vila je trenutno data u trodecenijski zakup kompniji "Adriatic propertis" a menadžent je povjeren Amanu. Ona je kompletno rekonstruisana, ali je zadržala svoju spoljašnju arhitektuiru. Nalik njoj, uoči ljetnje sezone izgrađen je veliki spa centar u zaleđu Kraljičine plaže, koja je upravo dobila ime po Kraljici Mariji.

Vilu Topliš niko ne traži

Interesantno je to da Karađorđevići u svojim zahtjevima  za povraćaj nikada ne pominju atraktivnu kamenu vilu “Topliš”, na samom ulazu na naselje Sveti Stefan, smještenu u moličerskom parku, naspram grad hotela,  u kojoj svakoga ljeta odsjedaju domaći i inostrani državnici, i koja je gostinska vila u vlasništvu  Vlade Crne Gore.

mog_3.jpg

Opasana dva metra visokim kamenim zidom, na koji se nadovezuje kovana metalna ograda, sa obebjeđenjem i video nadzorom, tro - etažna vila, sagrađena, prije sedam decenija, kao poklon je tadašnje kraljice stare Jugoslavije Marije Karađorđević, svojoj družbenici Rozmeri Kreksvel.

 Upravo na prezime Kreksvel, dugo godina se u zemljišnim knjigama, vodila ova vila, zbog čega se dugo godina mislilo da je vila, “Topliš” kako su je nazvali Paštrovići, u stvari vlasništvo engleske krune.

 Enigmu oko toga kome je pripadala riješio je Tomislav Karađorđević u svojim Memoarima krajem devedesetih godina. Njegova majka, kraljica Marija Karađorđević, koja je sa svojim sinovima često boravila u Miločeru tridesetih godina prošloga vijeka, kako on navodi, željela je da u njenoj neposrednoj blizini bude njezina družbenica, gospođa Kreksvel. Karađorđevići su sagradili "Topliš" nešto malo dalje od kapije parka u kojem se nalazio njihov ljetnjikovac, današnja luksuzna Vila Miločer.

Vila je nacionalizovana nakon drugog svjetskog rata, kao i cijela imovina dinastije Karađorđević, a poslednjih dvije decenije ona je preuzeta od strane Vlade kao gostinska vila za potrebe  državnog protokola, kao i za odmor visokih ovdašnjih zvaničnika.

Topliš raj za crnogorske funkcionere

 Inače,  vila je svih prethodnih godina,  bila “dobro” čuvana, o čemu svjedoči i manja montažna kućica na samom ulazu, namijenjana za obezbjeđenje. Gotovo svakodnevno, bilo ljeti ili zimi ispred nje je bio po jedan pripadnik policije. Ona je godinama unazad na raspolaganju Vladi, koja je upravo donijela i posebnu uredbu o načinima korišćenja rezidencija.

Vila tokom ljeta, kada u njoj obično borave neki od zvaničnika, ima svoju poslugu, obezbjeđenje, i sama lokacija , svega stotinjak metara vazdušne linije, od hotelske svetostefanske plaže, pruža joj potpunu intimu, jer blizu nje nema izgrađenih kuća, niti zgrada.

Ona ima i svoj transformator, te ulaz sa automobile i poslugu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti