Print this page

Pred evropskim parlamentom Hrvatska zatražila: Vratite nam brod "Jadran"

Prvi put na najvišem evropskom političkom nivou, u Evropskom parlamentu u Strazburu pomenuto je pitanje preuzimanja školskog jedrenjaka „Jadran“ od strane Hrvatske.

Zastupnik Andrej Plenković, kao član Izaslanstva za odnose sa zemljama jugoistočne Europe, govorio je u zajedničkoj raspravi o izvještajima o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije prema Evropskoj uniji, te je podržao nastavak proširenja EU-a na BiH, Makedoniju i Crnu Goru. U svom izlaganju Plenković pomenuo je i naš „Jadran“:

- Pozdravljam napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 23 i 24. Pozivam Crnu Goru da riješi pitanje sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, te je potrebno poduzeti korake da se školski vojni jedrenjak „Jadran“, koji se koristio u civilne svrhe, vrati Hrvatskoj - kazao je Plenković pred EU parlamentom.

Plenkovićevo izlaganje pratili su Štefan File, povjerenik Evropske unije za proširenje, Evangelos Venizelos, ministar inostranih poslova Grčke koja je preuzela presjedavanje EU-om, te izvjestitelji Doris Pak, Ričard Hovit i Čarls Tanok.

 

VEZAN TEKST: Predivne boje u sjajnom ambijentu

foto: Stevan Kordić

PODIJELI