U Budvu i na Crnogorsko primorje kao ispomoć stigli policajci iz pet država iz okruženja

Razmjena:  Posredstvom bilateralnih protokola u Budvu i na Crnogorsko primorje kao ispomoć stigli policajci iz pet država iz okruženja
Nemaju ovlašćenja da hapse, 
ali su tu za pomoć turistima 

 

   Policijski službenici iz pet zemalja okruženja, njih 16, svakodnevno sa svojim crnogorskim kolegama „krstare“ u patrolama po primorskim opštinama, kako bi gostima koji su došli iz njihovih država pružili sve neophodne informacije i pomogli u rješavanju problema sa kojima se susreću tokom ljetovanja u Crnoj Gori.

U okviru projekta razmjene policijskih službenika, od 1. jula do 1. septembra kao ispomoć u Crnoj Gori borave i boraviće policajci iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Italije i Albanije.

Pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Štaba Operativne akcije „Ljeto 2013“ Nikola Janjušević naveo je da je ove godine zaključeno niz bilateralnih međunarodnih protokola sa ministarstvima unutrašnjih poslova Albanije, Hrvatske, Srbije, Italije i Makedonije, o saradnji tokom ljetnje sezone.

„Iz ovih pet ministarstava ukupno je 16 policijskih službenika upućeno u jednoj smjeni na ispomoć u Crnu Goru. Iz Albanije su upućena četiri policijska službenika, koji su stacionirani u Budvi i Ulcinju po dvojica. Iz Hrvatske na ispomoć su upućena dva službenika, i to jedan u CB Herceg Novi, a drugi u CB Budva.

Iz Mup-a Srbije u jednoj smjeni upućeno je ukupno šest policijskih službenika koji su po dvojica rasporađeni u CB Bar, CB Budva i CB Herceg Novi. Iz Italije i Makedonije su upućena po dva policijska službenika koji su stacionirani u CB Budva. Kada je riječ o kadrovskoj strukturi to su pripadnici sektora kriminalističke policije, kao i policije opšte nadležnosti“, naveo je Janjušević na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je zadovoljan rezultatima postignutim u prvih mjesec dana ovoga projekta.

Janjušević je podsjetio da je Štab operativne akcije formiran sa osnovnim zadatkom da preduzima mjere i aktivnosti i sarađuje sa drugim organima i institucijama u cilju bezbjednog odvijanja turističke sezone.

„Štab je donio operativni plan u kojem je predvidio mjere i aktivnosti koje će sprovoditi organizacione jedinice Uprave policije. U tom planu su subliminirane aktivnosti svih organa koji participiraju u radu štaba, prevashodno sektori kriminalističke policije, granične, policije opšte nadležnosti, sektora za obezbjeđenje čvrstih objekata, posebne jedinice, operativno komunikacionog centra, kao i svih centara bezbjednosti na nivou Uprave policije“ kazao je Janjušević.

  Komandir Stanice policije CB Budva Slobodan Kovačević istakao je da je cilj kolega koje su došle na ispomoć iz okruženja da pomognu svojim turistima i građanima.

„Službenici koji su raspoređeni iz zemalja okruženja nemaju ovlašćenja, što znači da ne mogu da hapse, da upotrebljavaju sredstava za vezivanje, vatreno oružje ali pomažu našim službenicima u rješavanju policijskih zadataka koji se ispred njih postavljaju“ pojasnio je Kovačević.

   Policajac iz Albanije Eduard Kaca u Budvu je stigao iz Tirane i kako kaže ima odličnu saradnju sa crnogorskim kolegama, a turisti koji mu se obraćaju uglavnom se žale na nedostatak parkinga.

   I Goran Stanić policijski službenik iz Srbije, koji je došao iz Prijepolja, kaže da nije imao primjedbi turista iz Srbije, te da se to uglavnom odnosi na davanje informacija, što je potvrdio i njegov kolega iz Hrvatske Luka Dučić, koji je policijski službenik u Dubrovniku.

   Gostima iz Makedonije na usluzi je policajac iz Štipa Zoran Nikolov, koji potvrđuje da se nije susreo sa problemima makedonskih turista.

   Konferenciji juče je prisustvovao i načelnik budvanskog CB Mijomir Bulatović.

 

Budva sigurna destinacija 

 

   Pomoćnik direktora Uprave policije Janjušević utvrdio je da je Budva i cijela Crna Gora sigurna turistička destinacija.

„Štab operativne akcije je zaključio da je Crna Gora bezbjedna turistička destinacija. Ako u Budvi na današnji dan ima nekih 50 hiljada turista, uobičajeno je da dođe do povećanja broja prekršaja, narušavanja javnog reda i mira, ali vjerujte Uprava policije Crne Gore u skladu sa svojim zakonskim obavezama čini sve da Budva kao i cijela Crna Gora budu sigurna turistička destinacija".

   I komandir Stanice policije CB Budva Slobodan Kovačević se slaže da tokom sezone imaju povećan obim posla.

„Uspijevamo da sa rasporedom službe odgovorimo svim izazovima, tokom večernjih časova. Uglavnom su intervencije po pitanju javnog reda i mira i evetulano saobraćaja“, kazao je Kovačević.

 

Vrele budvanske noći

 

   Ni minula noć u Budvi nije prošla bez tuča, koje su postale učestale između grupa mladića nakon ludih noćnih provoda. Policija je, da bi spriječila dalje sukobe mladića, uputila javni dopis Komunalnoj policiji da dostavi svim lokalima brze hrane na glavnom šetalištu da moraju u tri sata iza ponoći zatvarati svoje objekte, jer upravo ispred njih dolazi do konflikta, ne rijetko u pripitom stanju, mlađih osoba.

  Do tuče je preksinoć došlo na parkingu ispred popularne zatvorene diskoteke "Trokadero", gdje je došlo do sukoba dvije grupe mladića. Tuča je izbila između Tihomira Odžić (32), Ivana Tanasković (29) iz Beograda sa jedne strane i Marka Kovačević (29) iz Švajcarske i Begnada Cerovac (21) iz Doboja, sa druge strane. Kako Primorske saznaju tjelesne povrede zadobio je Kovačević, kome je ukazana ljekarska pomoć u Hitnoj pomoći u Budvi, a protiv učesnika tuče podnijete su prekršajne prijave, te su juče privedeni sudiji za prekrašaje.

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja