Ljubišini dani

JU Muzeji i galerije Budve povodom obilježavanja godišnjice rođenja Stefana M. Ljubiše  organizuje sljedeći program:

U petak, 14. marta  premijerno će biti izveden koncert PAŠTROVSKA SVITA, autorski rad Vjere Nikolić, pijanistkinje i kompozitorke iz Podgorice. Pored autorke, na koncertu će nastupiti Admir Šabović (flauta i glas) i Mirjana Rajčić (klavir).

Nikolićeva je aranžmane za poznate paštrovske pjesme – Primorkinja konja jaše, Pade cv'jetak nerandže, Oj radosti veselosti... – uradila u želji da se tradicionalno narodno stvaralaštvo inkorporira u umjetničku muziku: „Vokalno-instrumentalnim kompozicijama na paštrovske teme obogaćenim modernom harmonijom koja podržava etno-džez zvuk, namjera mi je široj publici (a posebno mlađoj populaciji) prikazati dragocjenost i vanvremenost tradicionalne muzike Paštrovića.“

Koncert će biti održan u velikoj sali Moderne galerije, a početak je zakazan za 20 časova.

 

U subotu, 15. marta, u istom prostoru od 19 časova, biće predstavljena knjiga mr Miluna Lutovca o Stefanu Mitrovu Ljubiši NA RAZMEĐU SVJETOVA I EPOHA. Pored autora, on knjizi će iz  istorijske perspektive govoriti akademik Đorđe Borozan, a na literarni aspekt osvrnuće se pisac Miraš Martinović. Medijator večeri će biti novinarka RTVCG  i urednica Radio Bara, Vesna Šoškić.

Knjiga je izašla iz štampe 2011. u izdanju Političke kulture iz Zagreba, a recenzenti su bili akademici Đorđe Borozan i Milivoj Solar.

Tim povodom akademik Solar je zapisao: “Monografija Miluna Lutovca o Stefanu Mitrovu Ljubiši rezultat je modernog kulturološkog istraživanja. Povezujući Ljubišino političko i književno djelovanje u kontekstu društvenih, političkih i nacionalnih previranja 19. stoljeća, ona oblikuje portret dosljednog borca za budućnost vlastitog naroda. Duboko razumijevajući problematiku konstitucije nacionalne svijesti u procjepu između Istoka i Zapada, na razmeđi civilizacija i u uvjetima kada sudbina malih naroda i periferije mnogo više ovisi o centrima moći nego o njima samima, Ljubiša je shvatio važnost obrazovanja, jezika i književnosti, kao i da se u politici mora učiniti najviše od onoga što je moguće.“

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti