Morsko dobro zaradilo šest miliona eura

 Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je i prethodnu poslovnu godinu završilo uspješno, sa trendom rasta pozitivnih rezultata poslovanja.

 

 Poslovni prihodi veći su za 12% u odnosu na prethodnu godinu i iznose 6.319.014 eura, što je 11%  više od planiranih. Neto rezultat poslovanja za 2013. godinu iznosi 178.718 eura.

 S obzirom na to da je od početka 2013. godine na snazi odredba Zakona o finansiranju lokalne samouprave po kojoj 50% prihoda od naknade koju realizuje Javno preduzeće pripada opštinama sa čije teritorije se ostvaruju prihodi, ovogodišnja uspješna valorizacija obalnih resursa kroz ustupanje na korišćenje zone morskog dobra značajno je doprinijela prijeko potrebnom punjenju  opštinskih budžeta, a ostvareni su  i vanredni prihodi u iznosu od 414.632 eura.

Poslovni prihodi Javnog preduzeća od naknade za korišćenje morskog dobra ostvareni su u ukupnom iznosu od: 5.904.382 eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 9,25%, i, po gore pomenutom Zakonu, predmet su raspodjele između Javnog preduzeća i primorskih opština, i to:

 

         50% Javnom preduzeću: 2.952.191 euro, i

         50% opštinama sa kojih je prihod ostvaren: 2.952.191 euro.

 

Navedena sredstva usmjerena su primorskim opštinama direktno preko Državnog trezora, na posebne račune u iznosima kako slijedi:

 

  -Budvi:            1.294.892 eura (ili 43,86% za 239 sklopljenih ugovora);

  -Ulcinju:            465.368 eura (ili 15,76% za 409 sklopljenih ugovora u okviru kojih su objekti na Bojani);

  -Baru:                 386.348 eura (ili 13,09% za 118 sklopljenih ugovora);

  -Herceg Novom: 322.816 eura (ili 10,93% za 123 sklopljena ugovora);

  -Tivtu :                276.053 eura (ili 9,35% za 45 sklopljenih ugovora) i

  -Kotoru:              206.714 eura(ili 7% za 72 sklopljena ugovora).

 

Uz ovaj prihod Javno preduzeće je naplatilo Poreza na dodatu vrijednost u iznosu 882.728,64 eura.

 

Kako bi stvorilo mogućnosti za još uspješniju valorizaciju zone morskog dobra u budućnosti, a pri tom obezbijedilo da se ulaganje u razvoj obale odvijau skladu sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom finansiralo je strateški ključne projekte za infrastrukturno unapređenje i razvoj obale od kojih izdvajamo:

 

 -Izgradnju šetališta u Dobroti, uređenje obale u Prčnju, i trotoara u Risnu;

 -Rekonstrukciju dijela šetališne staze u Budvi, i šetališta u Petrovcu i postavljanje ograde uz šetališnu stazu prema plaži Mogren;

 -Suinvestiranje rive Pine u Tivtu i uređenje zaštićenog lokaliteta u Solilima;

 -Izgradnju privremenih objekata na lokaciji plaže Žukotrlica u Baru i uređenje parapetnog zida u Sutomoru;

 -Suinvestiranje rekonstrukcije dijela šetališta Pet Danica u Herceg Novom, uređenje obale na Škveru i ponti uBijeloj, uređenje prostora gradskog parka u zaleđu Male plaže kao i uređenje  prostora oko mandraća u Ulcinju, radovi na zaštiti pješćanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju.

 

 U cilju održanja nesmetanog funkcionisanja zone morskog dobra tokom čitave godine, Javno preduzeće je izdvojilo značajna sredstva za izradu projektne dokumentacije, revizije, izradu nautičkih planova, monitoring morske vode, kao i za  čišćenje i hortikulturalno uređenje zone morskog dobra. Takođe, Javno preduzeće finansiralo je rasvjetu, sanaciju djelova obale, kao i uklanjanje objekata i opremanje zone morskog dobra neophodnim mobilijarom kao što su kante, klupe, informacione table i slično.

 

 Kao i prethodnih godina, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prepoznalo je potrebu da, osim u održanje i unapređenje obalne infrastrukture, uloži i u turističke, kulturne i sportske  sadržaje koji za cilj imaju unapređenje i promovisanje Crne Gore kao turističke destinacije i njen razvoj i konsolidaciju kao prepoznatljivog brenda. U tom smislu, posebno izdvajamo strateško partnerstvo sa Nacionalnom turističkom organizacijom CG i akcijama "Neka bude čisto", "Plava zastavica", podrška Vaterpolo savezu Crne Gore i slično.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti