Tri godine od ubistva Bećirovića

 Motiv i ko je ubio budvanskog biznismena Dragana Bećirovića, koji je tačno prije tri godine likvidiran na parkingu ispred svoje zgrade u budvanskom naselju Golubovina još uvijek je enigma, koja se ili vješto ne želi rasvijetliti, ili su zaista ubice dobro zamele trag.

 

Jedna od najobimnijih istraga koju je budvanska policija, uz kooridinaciju centrale iz Podgorice tokom proljeća 2011. kada je bukvalno šest hiljada građana prošlo kroz pravu policijsku torturu i maltretiranja, ostala je bez rezultata. Policija, ono što je zvanična izjava, svih prethodnih godina, nije došla do opipljivog traga i do ubice, koji je u noći između 9. i 10. aprila  hicem iz pištolja 7.62 usmrtio Bećirovića, pogodivši ga u  butnu arteriju lijeve noge.

 

 Istragu koju je preuzeo specijalizovani tim za rasvjetljavanje teških ubistava Uprave policije, koju je predvodio tadašnji direktor Božidar Vuksanović u jednom trenutku, je čak saopštila da su došli do identiteta ubica, te da je samo pitanje dana kada će ono biti rasvijetljeno, ali od tada se ništa nije dogodilo.

 

 Nakon što je uzeto više od 600 uzoraka krvi krvne grupe B, za koju se sumnja da je ima ubica, te poslato na vještačenje više od 500 primjeraka pištolja 7.62, poznatijeg tetejca, iz koga je pucano na Bećirovića, iskontrolisani svi telefonski pozivi, gotovo sedam hiljada koji su registrovani u Budvi kobne noći, napravljena je obimna dokumentacija, koja je predata novom rukovodstvu Uprave.

 

 Ostaje nepoznato šta se dogodilo sa vještačenjem uzroka krvi, pronađenog na obližnjem dječjem igralištu, iza zgrade gdje je živio Bećirović, imajući u vidu da su oni namjeravani da budu proslijeđeni u inostratsvo. Upravo, taj nalaz uzorka krvi, kako je pojasnio jedan od aktivnih učesnika tadašnje istrage, trebao je da bude ključni da se dođe do ubice.

 

 Istraga ubistva bila je jedna od onih koja je vođena pod najvećim pritiskom javnosti, kao i političkog establišmenta države, jer je poznato da je Draganov rođeni brata Zoran, zvani Ćoćo, suvlasnik lanca hotela, u izuzetno dobrim odnosima sa političkim vrhom DPS–a.

 

 U gradskim kuloarima svih prethodnih godina kruži priča da je ubistvo naručeno od „ruskog kriminalnog miljea“, dok je prvobitna verzija, koja se odmah publikovala u javnosti, o nespretnom ubici, ozlojeđenom radniku, kome se zamjerio Bećirović, brzo otišla u zaborav.

 

 Budvanska policija je u nekoliko navrata tokom pregleda više zapisa sa bezbjedonosnih video sistema postavljenih na zgradama u okolini gdje je izvršeno ubistvo, kontrolisala nekoliko tipova vozila, koje su im se učinili sumnjivim. Tako je prvobitno istraga bila usmjerena na  kontrolu crvenih tojota, potom tamnog golfa 3, ali i od toga se ubrzo odustalo.

 

 Policija je tokom jednogodišnje intezivne istrage više puta ispitivala jedne te iste osobe, posebno one koje su  bile u konfliktu sa Bećirovićem.

 

 Interesantna je i najnovija verzija , koja proteklih mjesec dana kruži Budvom, da je ubistvo, ipak bilo naručeno iz Crne Gore, jer se Bećirović zamjerio domaćim biznismenima.

 

 Podgoričke Vijesti su danas objavile da je postojao i svjedok, koji je tražio status pred tužilaštvom zaštićenog, koji je znao ko je ubica, ali do njegovog iskaza nikada nije došlo, zbog promjene u vrhu Uprave policije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti