Upozorenje zakupcimna - počela kupališna sezona

U cilju što bolje organizacije kupališta tokom ovogodišnje sezone, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom poziva korisnike kupališta da što prije, u skladu sa vremenskim uslovima, pripreme i organizuju svoja kupališta shodno odredbama Pravilnika o uslovima koje moraju da ispunjavaju uređena i izgrađena kupališta.

 Za svako pojedinačno kupalište,  propisani su  bliži uslovi za uređenje i opremanje koji su, uz skicu, sastavni dio Ugovora o korišćenju morskog dobra.  U periodu trajanja ljetnje turističke sezone, odnosno od 01. maja do 01. oktobra, mora se obezbijediti rad kupališta, funkcionisanje uređaja i opreme, te  ispuniti uslovi bezbjednosti u pogledu ograđivanja kupališta, organizovanja spasilačke službe i postavljanja informativnih tabli.

 

Osnovni uređaji i oprema neophodni na uređenom kupalištu su: sanitarni objekat  (1 čvrsti ili mobilni sanitarini objekat na 1000 m² površine kupališta), tuševi (4 tuša na  na svakih 50 m dužine kupališta), korpe za otpatke ( postavljaju se  na razdaljini od svakih 10 metara),  kabine za presvlačenje (2 kabine na svakih 50 metara dužine kupališta).

 

Plažni mobilijar  podrazumijeva suncobrane i ležaljke koji se u pravilu postavljaju na centralnoj površini i to jedan suncobran i dvije ležaljke na najmanje 8m² kupališta. Da bi se spriječila prenatrpanost plažnim mobilijarom:  najmanje ½ plaže po dužini i dubini treba da je oslobođena od plažnog mobilijara. Takođe, potrebno je osloboditi od plažnog mobilijara  zonu neposredno uz more u širini od najmanje 3m, kao i  pristupne staze do mora, u širini od najmanje 1m.

 

Uslovi za bezbijednost na uređenom  kupalištu podrazumijevaju organizaciju spasilačke službe i obilježavanje kupališta sa morske strane.  Spasilačka služba  se sastoji  od  najmanje "jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje Legitimaciju za spašavanje na vodi važeću za tekuću godinu u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore ("Službeni list RCG", broj 28/06), na svakih 50m dužine obale u mjesecima jul i avgust, odnosno na svakih 100m dužine obale u ostalim mjesecima". Spasilačka službe se organizuje pri kuli za spasioce ili spasilačkom punktu koji moraju biti vidno obilježeni i opremljeni neophodnom spasilačkom opremom (dvogled, bova za  spasavanje, radio stanica ilimobilni telefon, oprema prve pomoći i signalizacione zastavice). Tokom radnog vremena spasilac je dužan da povremeno boravi na kuli ili punktu, obavlja kontrolne šetnje obalom, kao i da  uvijek nosi prepoznatljivu uniformu kao bi ga kupači lako uočili.

 

 Takođe, spasilac je dužan da na kuli za spasioce ili spasilačkom punktu, u skladu sa uslovima za kupanje svakog dana istakne signalizacione zastavice, a u neposrednoj blizini mora biti postavljena tabla na kojoj je jasno i vidno obješnjeno značenje svake od 3 istaknute zastavice.  Prema ILS standardima koriste se zastave u tri boje koje obilježavaju: ZELENA - bezbjedno i bezopasno kupanje, ŽUTA - kupanje je ograničeno i može biti opasno, CRVENA - kupanje je zabranjeno.

 

Obilježavanje kupališta vrši se na moru i to postavljanjem plutajuće ograde sastavljene od međusobno povezanih bijelih i crvenih bova, na udaljenosti od 100 m od obale.  U ovako ograđenom vodenom prostoru kupališta zabranjen je ulazak svih plovila na motorni i jet pogon. Takođe, prostor namjenjen za kupače mora biti ograđen i odvojen od zone namjenjene za sportsko-rekreativne aktivnosti. Kupalište može biti sa kopnene strane vidno obilježeno drvenim stubićema visine do 60cm, koji su međusobno adekvatno povezani (konop, ribarske mreže, itd).

 

Radi pružanja svih neophodnih informacija i obavještenja kupačima, na svakom uređenom kupalištu postavljaju se 3 informativne table i to: Tabla  sa informacijama o kupalištu  koja se  postavlja  na ulazu u kupalište i sadrži naziv plaže, naziv korisnika, kategoriju kupališta,  brojeve telefona važnih institucija i inspekcija, broj turstičkog telefona za žalbe i pohvale, skicu kupališta na kojoj je precizno naznačen prostor sa i bez plažnog mobilijara kao i legendu sa objašnjenjem piktograma. Tabla sa plažnim redom sadrži podatke o plažnom redu i postavlja se na prostoru kupališta. Tabla sa informacijama o bezbijednosti kupača se postavlja  na ili u blizini spasilačke kule ili punkta  i  treba da sadrži informacije o radnom vremenu spasioca, naziv plaže, jasno objašnjenje boja zastavica i druge informacije koje su bitne za bezbjednost kupača na toj plaži.

foto: Adnan Dautović

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti