Danas obilježavanje Velike Gospe i izložba crnogorskih slikara na Gospi od Škrpjela

Danas obilježavanje Velike Gospe i otvorena izložba crnogskih slikara na Gospi od Škrpjela

Blagdan Velike Gospe, Marijino uznesenje na nebo, tradicionalno se obilježava u Boki svakog 15. avgusta na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Ovaj praznik se slavi službeno u crkvi od 1950. godine, a neslužbeno se slavi od IV vijeka do danas. Danas se služe svete Mise koje su izuzetno posjećene od strane i katoličkih i pravoslavnih vjernika.

 

U organizaciji Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupskog ordinarijata Kotor - Župni ured u Perastu ,otvorena je sinoć  izložba slika "Crnogorski slikari na Gospi od Škrpjela". Izložbu je  otvorio predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica, dok su Peraštani nakon izložbe pred Blagdan Gospe od Škrpjela priredili tradicionalnu luminaciju.

Bukilica je otvarajuci izložbu podsjetio na  lijepu tradiciju da Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured Perast organizuju izlozbe 14.

avgusta, u noći luminacije, pred blagdan Velike Gospe na otoku Gospe od Škrpjela.

- Prva izložba  organizovana je 2009. godine. Uslijedilo je 2010. "Sjećanje - Branko Stamatović", 2011. "Sjećanje - Toni Zarković" i 2012. izložba "Od skice do slike". Veceras, u ovom predivnom ambijentu imamo rijetku priliku da na jednom mjestu pogledamo radove čiji su autori eminentni crnogorski umjetnici:

Miško Babović, Milena Durutović Mijović, Mila Derković, akademik Dragan Karadžić, Srdan Kovačević, Tijana Lisčević Dujović, Marko Lukovac, Predrag Milačić, Petar Martinović, Izabela Matoš, akademik Aleksandar Prijić, Nikola Radović, Siniša Radulović, Igor Rakčević, akademik Miloš Šobajić, Tanja Topuzoska, Srdan Vukčević, Ivanka Živković, Bojana Bogavac i drugi...- kazao je Bukilica.

Izložba je revijalnog karaktera i obuhvata 30-ak radova najznačajnijih predstavnika crnogorske likovne umjetnosti. Izložena djela nastala su u periodu od druge polovine 20. vijeka do danas.

IMAG0166.jpg

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja