Print this page

Ljeto propalih investicija

Investitori bježe sa crnogorske obale

 

  I dok zvaničnici i dalje ćute, te nevješto opravdavaju postupke svoje i lokalnih administracija, da će se problemi riješiti, ipak brojni projekti - izgradnje luksuznih hotelskih kompleksa, neće biti realizovani. Primjera obećanih radnih mijesta koje nećemo dobiti je premnogo ovih dana i čini se, nedovoljno potresaju crnogorsku javnost. ZA 600 hiljada stanovnika samo zamislite što bi značile ove brojke.

 

 

 1. Državni investicijski fond Katara Qatari Diar odlučio je zaustaviti projekt izgradnje ekskluzivnog hotelskog naselja "Beyond Horizon" ranga pet plus zvjezdica u uvali Pržno kod Tivta, procijenjene investicije od 350 miliona eura i obustaviti poslovanje u Crnoj Gori, javili su u srijedu podgorički mediji.

"Nakon više od tri godine marljivog planiranja i velike posvećenosti pripremnim poslovima, problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem trenutno čine projekat na ovoj lokaciji neodrživim. Stoga Qatari Diar povlači svoje planove za razvoj projekta vrijednog 350 miliona eura i postepeno obustavlja svoje operacije u Crnoj Gori", objavile su podgoričke Vijesti, pozivajući se na izvore iz uprave katarske kompanije,

Prema planu, kompleks je trebao biti završen i otvoren ove godine, ali se od toga odustalo.

Novi hotel trebao je imati 150 smještajnih jedinica, a u hotelskim depandansama još 76.

 

 

 2. Kompanija “ Star of Montenegro” u kojoj pet odsto kapitala ima javno preduzeće “ Morsko dobro”, odustala je od dobijanja građevinske dozvole za gradnju, na mjestu starog hotela “Jadran” na poluostrvu Ratislava,  luksuznog hotelskog kompleksa.

 Najavljivan 50 miliona eura vrijedan projekat, ponovo je stavljen na “čekanje”.

 

Podsjećamo , kompanija je još sredinom novembra prošle godine podnijela zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, ali ubrzo je Ministarstvo, već u decembru obustavilo postupak, zbog neplaćene naknada za regionalni vodovod. Postupak, je potom nastavljen, da bi se kompanija, prije dvije sedmice odlučila da  odustane od dobijanja građevinske dozvole.

 

Predmet zakupa je dio morskog dobra u opštini Ulcinj koji zahvata prostor koji je zahvatala lokacija nekadašnjeg hotela “Jadran.“ Državna studija lokacije "Sektor 63-Stari grad Ulcinj“ je usvojena  u oktobru 2009., a kojom je obuhvaćena lokacija bivšeg hotela „Jadran“  I time je planski omogućeno da se uđe u process dobijanja građevinske dozvole..Planskim dokumentom na lokalitetu “jadrana” predviđena je gradnja turističkog kompleksa visoke kategorije kapaciteti su 150 kreveta u hotelu i 100 kreveta u depadansima

 

 

 3. Izgradnja velikog kondo hotela sa pratećim sadržajima na samoj pjeni od mora u Rafailovićima, od koga je opštinska kasa trebalo na ime komunalija da prihoduje čak 6,5 miliona eura, odlaže se do daljnjeg, jer je investitor, kompanija „Devin“ odustala od dobijanja građevinske dozvole.

“Devin” nije naveo razlog zbog koga odustaje od ovog velikog građevinskog poduhvata, a ni u Opštini, koja već punih pola godine vodi pregovore oko naplate komunalija, kao jednog od glavnih preduslova za izdavanja građevinske dozvole, nijesu upoznati o odustajanju investitora.

 

 

 

Tome možemo da pridodamo i nezvanično odlaganje najveće investicije u Evropi, turističkog kompleksa Porto Novi, u čiju je izgradnju trebalo biti uloženo 500 miliona eura. Lokalitet vojne baze u Kumboru i dalje je na čekanju jer se i dalje ništa ne radi, već mehanizacija samo stoji. 

 

Pritom bi izbjegli da uđemo ozbiljnije u problem odlaganja izgradnje prve dionice autoputa čiji su troškovi izgradnje preko 800 miliona eura.

 

 

Za kraj ćemo samo citirati naše prijatelje sa bloga konsultantske kompanije Fidelity consulting iz Podgorice:

 

Pokušajte da pročitate sljedeći tekst: Three witches watch three Swatch watches. Which witch watches which Swatch watch?  Zatim pokušajte da razumijete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja koji otvara renoviranu bistijernu u selu Kopilje, u čije je renoviranje uloženo par hiljada eura. “Za mene je to pobjeda rada nad neradom, dogovora nad podjelama, želje da se doprinese boljitku nad kritizerstvom.”. Što jes’, jes’!

Ah da, o čemu samo ono pisali danas? Odlaganje investicija u iznosu od koliko milijardi eura?

 

foto: Jugoslav Belada - tradicionalno polivanje na Fašinadi u Perastu

PODIJELI