Bokeljska noć u Kotoru

Tradicionalna manifestacija Bokeljska noć na kojoj je prema procjenama organizatora prisustvovalo na desetine hiljada posjetilaca održana je sinoć u akvatorijumu Kotorskog zaliva.

 

 

Povorka od 51 maštovito ukrašenih barki, od kojih je jedna bila van takmičarske konkurencije, prodefilovala je tri kruga duž kotorske rive, a nakon trećeg kruga upriličen je veliki vatromet koji je zaparao nebo nad Kotorom. Nagradni fond za najbolje barke iznosio je tri hiljade eura. 

 

Po odluci žirija, u sastavu predsjednica Edita Starović, i članovi Vjera Rašković i Goran Moškov prva nagrada za najbolje ukrašenu barku u iznosu od 1.500 eura dobila je barka „Kotorska beštija“. Po odluci žirija, nagrada za drugo mjesto u iznosu od 1.000 eura nije dodijeljena, već su barke „Još uvijek rastem“, „Vulkan i Crnogorski zid" podijelili  ravnopravno treće mjesto, tj po 500 eura.

 

 

Nakon proglašenja najljepše ukrašenih barki  fešta se nastavila u Starom gradu.

 

 

Na ulazu u Kotor Turistička organizacija je u saradnji sa policijom dijelila flajere – mape u kojima će biti navedena i ucrtana mjesta za parkiranje.

 

 

Organizator Bokeljske noći je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, a suorganizator Turistička organizacija, Pokrovitelj je Opština Kotor.

 

 

Direktor TO Kotor Mirza Krcić, kazao je sinoć da je zadovoljan kako je protekla i ova kotorska manifestacija, te da se nada da su i brojni posjetioci uživali u defileu maštovito okićenih barki. Krcić je rekao da je organizacija manifestacije koštala 35 hiljada eura, od čega su TO i Opština obezbijedili po deset hiljada eura, a ostatak sponzori.

 

 

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore je 3. jula ove godine donijela rješenje kojim se tradicionalno-kulturnoj manifestaciji takmičarskog karaktera Bokeljskoj noći utvrđuje status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

 

Navedeno je da Bokeljska noć predstavlja kulturno-zabavnu manifestaciju od nacionalnog značaja zato što ima izuzetan značaj za društveni, istorijski, kulturni i ekonomski razvoj Kotora, Boke Kotorske, naroda i nacionalnih zajednica koji unjoj žive; svjedoči o važnim istorijskim događajima koji su se zbivali na ovom prostoru, značajnim ličnostima i ljudima koji su tu živjeli i posjećivali Boku i Kotor; predstavlja izuzetno značajan primjer stvaralaštva svog vremena vezan za lokalnu zajednicu; ima izuzetnu kreativnu, veliku umjetničku i estetsku vrijednost; a ima i uticaj na razvoj kulture i tehnike u smislu prilagođavanja novim tekovinama i dostignućima u obilježavanju i izradi materijalnih elemenata koji su uključeni u obilježavanje Bokeljske noći, kakve su ukrašene barke, vatromet, satirični „komentari“ na društvenu zbilju i slično- kaže se u obrazloženju koje potpisuje v.d direktor Uprave za zaštitu kulturnog dobra Crne Gore Ružica Ivanović.

 

 

DSCF8226.png

 

 

Bokeljska noć predstavlja osobenu kulturno-zabavnu manifestaciju takmičarskog karaktera, čije porijeklo datira iz proslave Venecijanske noći iz 18. vijeka, sa prekidom održavanja od 1936. do 1959. godine. Rezultat je ljudskog umijeća, vještina i ideja koje se manifestuju u izradi scenografske dekoracije barki (čamaca), kroz izbor motiva, materijala, tehnike i tehnologije izrade scenografske dekoracije. Ljudsko umijeće manifestuje se izborom ideje i njenom porukom koja se realizuje kroz scenografsko rješenje. Izbor ideje je vezan za izbor događaja, ličnosti, pojave koje se odražavaju na politiku, ekonomiju, kulturu i druge karakteristike na području Kotora i Crne Gore. Jedinstvenost ove manifestacije potvrđuje se činjenicom da joj nema slične na području Crne Gore, njenom užem i širem okruženju, što potvrđuje tridesetak hiljada njenih posjetilaca. Navedeni atributi ovu kotorsku feštu čine autentičnim, tradicionalnim, jedinstvenim i rijetkim dobrom, što je sve preporučilo za kulturno dobro od nacionalnog značaja.

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja