Karim Rashid - dizajner koga SO Budva zove na konsultacije oko prostornog uređenja

Karim Rashid, jedan od najpoznatijih dizajnera i arhitekata današnjice boraviće od 11. do 14. Novembra u Budvi, na poziv Nikole Divanovića, sekretara Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent.

Cilj njegove posjete je upoznavanje sa cjelokupnom teritorijom naše opštine, koja bi, u skladu sa postavljenim ciljevima nadležnog sekretarijata, trebalo da dobije jedinstveni vizuelni identitet, nakon niza konsultacija sa vodećim svjetskim stručnjacima iz oblasti dizajna eksterijera i arhitekture.

Sekretar Divanović istakao je da je potreba da se ovaj proces institucionalizuje kroz rad Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent, i da su gradjani i turisti već prepoznali  iskorake u oblasti uredjenja javnih površina, iluminacije grada ili najsavremnijeg novogodišnjeg ukrašavanja. On takodje očekuje i da će uskoro biti objavljen Medjunaroni konkurs za prostorno-ambijentalni dizajn opštine Budva, jedinstven u Crnoj Gori.

„Osobenost dizajna Karima Rashida koji spaja klasične i moderne forme, igra bojama i materijalima u sredinama naglašene dodate vrijednosti, samo su neki od motiva koji su me opredjelili da ovaj veliki umjetnik bude ime koje treba da „otvori“ seriju konsultativnih posjeta. Njegova sofisticiranost prati ideju da je dosta bilo šarenila i neujednačenosti, da moramo da mobilišemo sve raspoložive resurse i iskoristimo najbolje svjetsko znanje i iskustvo da bismo stvorili ambijentalni brend“ – ističe Divanović.

Sekretar Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent očekuje da će Karim Rashid ostaviti svoj lični trag u jednom od idejnih rješenja uredjenja prostora koji bi  u Budvi uskoro trebalo da uslijedi.

Screen_Shot_2014-11-10_at_16.39.51.png

 Karim Rashid je rodjen u Kairu, odrastao u Kanadi, živi i stvara u New York-u. Poznat je po svom “demokratičnom” dizajnu kojim je zarazio široke mase. Potpisuje najveće svjetske brendove poput Umbre do Prade, Miyakija, Methoda i dr. Stvorio je preko 2000 proizvoda i dizajnirao kultna mjesta poput restorana Morimoto u Filadelfiji ili hotela Semiramis u Atini.

Počasni je  doktor u oblasti finih umjetnosti čuvenog Corcoran-a, koledža za umjetnost i dizajn iz Washington  D.C.

Njegova su djela danas izložena širom svijeta u okviru stalnih postavki i to u 14 muzeja, medju kojima i MoMA i SFMoMA.

Profesor je industrijskog dizajna već 10 godina i predaje kao gost na univerzitetima i simpozijumima širom svijeta.

 

Njegov prostorni portfolio možete pogledati klikom OVDJE, a produktni portfolio klikom OVDJE.

Takođe, ovo je njegov vebsajt: http://www.karimrashid.com

a ovo članak na wikipedia o njemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Karim_Rashid

 

Screen_Shot_2014-11-10_at_16.39.05.pngScreen_Shot_2014-11-10_at_16.36.05.png

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti