Print this page

Dižite cijene kad poboljšate uslugu

 Cijene usluga u jeku turističke sezone ne treba prilagođavati turistima već naći balans između njihovih i mogućnosti lokalnog stanovništva, kako bi se sezona produžila, ocijeni je bivši ministar turizma Hrvatske Veljko Ostojić za Dan. On je poručio da Crnoj Gori i Hrvatskoj ne fali kapaciteta da se sezona produži na cijelu godinu, ali za sada fali motivacije.

 

 

  "U tom slučaju treba razmotriti šta gradovi obje zemlje imaju da ponude turistima, a što ne mogu naći na drugim mjestima. Šta, na primjer turista može da radi, u sred novembra ukoliko dođe u Budvu? Da li može, primjera radi, iznajmiti biciklo na nedelju dana da vozi crnogorskom obalom koja je predivna? Nažalost to još u Crnoj Gori nije zaživjelo, a privuklo bi veliki broj turista. Nakon ekonomske krize sa cijenama u jeku sezone treba da budemo jako oprezni. Cijene treba dizati samo nakon velikih investicija kada se podigne nivo kvaliteta usluga, nikako bez povoda" rekao je Ostojić.

 

On tvrdi da su Crnoj Gori neophodni turistički proizvodi od posebnog interesa.

  "Niko ne očekuje da se to desi preko noći, ali ukoliko se svake sezoen proizvedu po tri produkta od posebnog interesa, može se desiti da se već naredne sezone utrostruči broj turista. Na primjer, turistima bi bilo zabavno gledati ponašanje ptičijih vrsta ili način na koji se priprema neka tradicionalna crnogorska hrana. Turiste treba privlačiti na sve moguće načine, a blizina mora je blagodet jedne države koju treba koristiti na sve načine" naglasio je Ostojić.  

 

Prema njegovim riječima Crna Gora i Hrvatska moraju sarađivati u turizmu. 

  "Crna Gora i Hrvatska u turizmu nikako ne mogu biti konkurencija, već treba da djeluju zajedno i tako budu konkurencija drugima. Zadatak i jednih i drugih je da proizvod učine što konkurentnijim"  poručio je, navodeći da nije dobro ako je zemlja zavisna od jednog ili dva tržišta.

  "U Hrvatskoj turisti iz Rusije nisu tako bitni kao u Crnoj Gori. Nama su prioritet Njemci jer svake godine po dva milona Njemaca posjeti našu zemlju. Nakon njih Austrijanci, zatim Italijani, Slovenci i Česi, dok raste i broj turista iz Velike Britanije" zaključio je bivši ministar.

 

Vozio se biciklom od Istre do Crne Gore

 

Ostojić se sjeća da je prije 24 godine došao sa dva prijatelja biciklom od Istre do Crne Gore.

  "Naravno, koristili smo malo voz i autobus, ali zaista je bilo jedno nezaboravno iskustvo. Činjenica je da tada bicikli nisu bili ni upola dobri kao sada, ali u pratnji dva prijatelja krenuo sam u tu avanturu. Zato kažem da je biciklizam blago u turizmu.

Sada su bolje ceste, sve je bezbjednije, zato njegujmo biciklizam a s njim i turizam."  (Dan)

PODIJELI

Tagged under