Kraljičina plaža: oko čega se glođu u vladajućoj koaliciji

Lokalitet Dubovice, na razmeđu budvanske i barske opštine praktično je doveo do usijanja odnose unutar vladajuće koalicije DOS SDP, kako na državnom, tako i lokalnom nivou, u obje primorske opštine.

Podsjećamo arapski konzoricijum „ Royal grupa“ je jedina dostavila ponudu za kupovinu atraktivne, neurbanizovane lokalcije iza djevičanske plaže. Ponuda je dostavljena preko firme „Queens Beach Development Company”, koja je otvorena u Podgorici sa adresom na Malom brdu, zgradi S na trećem spratu. U Centralnom registru ovu firmu je otvorila kompanija Hidra komercial investments. Kao garanciju za svoju ponudu Arapi su priložili garanciju od pola miliona eura banke First Gulf iz Abu dabija.

 

 Kako se navodi u ugovoru o prodaji 42.37 hektara zemlje, koji je doveo do usijanja odnose među vladajućim kolicionim partnerima DPS i SDP, od ukupno 21.18 miliona eura, koliko su Arapi spremni da plate, na dan zatvaranja ugovora , Budvi će od predviđenih 11.74 miliona eura, biti uplaćeno 9.8 miliona eura, a barskoj strani od ukupno 9.4 miliona eura 7.5 miliona eura. Preostalih 3.8 miliona eura biće deponovano na kontrolisanom računu u Atrlas banci. Kupac, odnonso Arapi , te prodavac u ovom slučaju Budva i bar,  zajedno sa Atlas bankom, kako se navodi, zaključuju ugovor o kontrolisanom računu, kojim je detaljno predviđeno kako se deponovani novaca može povlačititi i trošiti.

 

Najnovija polemika  između vladajući partija, vodi se proteklih dana na relaciji predstavnika dvije partije.

 

„Kupac ne može imati 'nadležnost'. Nadležnost imaju državni organi, a ne subjekti prava. Kupac ima pravo da uvodi pravila za područje u odnosu na koje je nosilac prava svojine, ali nema ovlašćenje da donosi  propise , navela je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

 Vuksanović je navela da nije sporna odredba ugovora 4.4.1.

U kontekstu navedenog nije sporna odredba ugovora 4.4.1 na koju se pozivate, 'npr. pravo ulaska u sobu ili hotelski bazen', zaboravili ste naglasiti i ono što je bitno za VIP goste, da li su dozvoljeni kućni ljubimci ili ne, i drugo, ali je sporna odredba 8.1.1 po kojoj 'lokacije i Zona Morskog dobra podliježu nadležnosti kupca koji će imati pravo da uvede pravila i  propise  za korišćenje Lokacije za Zonu MD”, kazala je Vuksanović.

Ona je navela da eksteritorijalnost u međunarodnom pravu znači “izuzimanje nekih osoba, ustanova ili područja iz jurisdikcije zemlje u kojoj se nalaze”.

Teorija međunarodnog prava pod ovim pojmom u širem smislu podrazumijeva i 'područja na kojima stranci uvode svoja pravila i  propise '. Široka je pravna teorija međunarodnog prava, da bi se usko tumačila, iako se taj metod tumačenja pravne norme (usko tumačenje izuzetaka), često koristi sa ciljem zloupotrebe ili pogrešnog tumačenja istih”, istakla je Vuksanović.

 

Na njene tvrdnje reagovao je predsjednik tenderske komisije za taj projekat Dragan Simović , koji je navodi da su tumačenja  odredbi ugovora u najmanju ruku izvučena iz konteksta.

 „Shodno ugovoru, kupac ima pravo i obavezu , a ne nadležnost, da uvodi pravila za područje  na kojeme će razvijati investiciju. To znači da su ugovorom precizno definisana prava i obavezte ugovorenih strana“, naveo je Simović.

Povodom tvrdnje da se odredbama ugovora Crna Gora odriče prava upravljanja  dijelom svoje teritorije, Simović je naglasio  da se "eksteritorijalnost u međunarodnom pravu ustanovljava međunarodnim pravom“.

 „ U ovom slučaju ne postoji namjera ni jedne ugovorene strane da se navedeni prostor izuzme iz jurisdikcije države Crne Gore, niti je odreba takve sadržine dio ugovora“, naveo je između ostalog Simović

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti