Turistička organizacija steže kaiš - za petinu manje para za manifestacije

Turistička organizacija Budve, imaće naredne godine budžet od 1.58 miliona eura, od čega će nešto više od milion potrošiti na promociju turističkog proizvoda metropole turizma, kao i organizovanje brojnih kulturno zabavnih manifestacija.


Da je godina štednje, bilo je jasno na jučerašnjoj Skupštini Turističke organizacije, koja je usvajajući jednoglasno budžet, najjače lokalne TO u Crnoj Gori, ujedno i usvojila mjere štednje.


Da će biti štednje, jasno je i po tome, što je kako je potvrdio zamjenik izvršnog direktora TO Budve Aleksandar Armenko, fond za plate zaposlenih biti deset odsto manji, što je usklađivanje sa preporukama Vlade, dok je fond za organizovanje manifestacija čak za 20 odsto niži nego lani.


  „Turistička organizacija naredne godine očekuje ukupan priliv od 1.58 milin eura i to od naplate boravišne takse 950 hiljada, od članskog doprinosa 250 hiljada eura, po osnovu turističke takse 200 hiljada eura, po osnovu sponzorstva i nenaplaćenih potraživanja po 90 hiljada. Kada je riječ o izdacima na promociju turističkog proizvoda grada na sajmovima i berzama, izradi propagandnog materijala , podršku u unapređenju opštih uslova boravka turista za vrijeme glavne turističke sezone, biće izdvojeno 530 hiljada , što je šest odsto više nego prošle godine. Za kulturno-umjetničke, zabavne, sportske i ostale manifestacije izdvojeno je 550 hiljada ili za 20 odsto manje, dok za zarade zaposlenih 315 hiljada ili za deset odsto niže“,  kazao je Armenko, predstavljajući finaijski plana za narednu godinu.


Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, koji je predsjedavao Skupštinom TO , kazao je da je riječ o finansijski stabilnoj organizaciji, koja je primjer ostalim službama i preduzećima, te da TO redovno servisira sve svoje obaveze. Sekretar za privredu i finansije Mihailo Đurović preporučio je da se TO uzdrži na početklu godine od zaključivanja troškovnih poslova, jer kako je naveo, još je nepoznanica kako će se razvijati sezona, zbog ruskog tržišta, jer može biti mnogo drastičniji pad od onoga što je projektovano.


Kada je riče o kulturno zabavnim manifestacijama, najviše novca naredne godine, 150 hiljada eura biće utrošeno za „Budvansko ljeto“, 110 hiljada za, kako se navodi u programu, koncerte globalno popularnih izvođača, 70 hiljada za organizaciju Dočeka Nove godine, 50 hiljada za Petrovačku noć, 40 hiljada za Budvanski karneval, 45 hiljada za rođendan TO i Dan državnosti, 25 hiljada za prvi međunarodni filmski festival, a 20 hiljada za modnu reviju svjetskog brenda Escada.

foto prvog snijega prije praznika iznad Budve: Aleksandar Aleksić

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti