Mehanizam: Crna Gora godinama rasprodaje državno zemljište, građani opterećeni desetinama miliona duga

Šema rasprodaje državnog zemljišta na najatraktivnijim lokacijama u Crnoj Gori povlašćenim biznismenima dovela je do milionskih dugova opština koje sada plaćaju građani otkriva emisija Mehanizam emitovana na RTCG u utorak.

Opštine sada duguju desetine miliona eura, dok su kupci placeva na najatraktivnijim lokacijama enormno profitirali preprodajom zemljišta ili izgradnjom nekretnina.

- Desetak crnogorskih i ruskih biznismena su, zahvaljujući odlukama državnih i lokalnih vlasti Crne Gore, postali svlasnici parcela na najeksluzivnijim lokacijama po cijenama koje su u nekim slučajevima bile i do deset puta niže od tržišnih – navodi se u emisiji.

Parcele na obali mora koje su pojedinim biznismenima nepovratno predate u ruke po nerazumljivo niskim cijenama

Zemljište je, kako se navodi, najvrijedniji resurs država koje imaju izlaz na more. Od prodaje zemljišta puni se budžet i zato je važno odgovorno raspolagati imovinom građana.

Ipak, emisija daje dokaze da crnogorski zvaničnici i nisu naročito odgovorno prodavali pacele, pa su povlašćeni pojedinci, do zemljišta na crnogorskom primorju i drugim atraktivnim djelovima države, dolazili po cijenama nižim od realnih čime su potencijalno oštetili budžet.

Navodi se da su opravdanja lokalnih i državnih zvaničnika za loše poteze u prodaji zemljišta uglavnom bila pokrivana potrebom za razvojem turizma i oporavkom privrede.

Iako autori emisije navode da su sve prodaje zemljišta bile po zakonu, ostaje pitanje kome je odgovaralo da tako loši zakoni budu doneseni.

Paradoksalno je da su lokalne vlasti u Crnoj Gori krenule u bjesomučnu rasprodaju zemljišta upravo u vrijeme investicionog buma, tačnije kada su parcele dostizale najvišu cijenu.

Ključ prevare su bile licitacije organizovane samo za odabrane, gdje su se prodavale parcele velikih površina, kao i šema prilagođavanja urbanističkih planova željama povlašćenih biznismena

Opštine sada duguju desetine miliona eura, dok su kupci placeva na najatraktivnijim lokacijama enormno profitirali

Logično bi bilo da su se lokalne vlasti vodile interesom da napune ionako zadužene gradske budžete, ali prema dokazima koji su ponuđeni u emisiji Mehanizam crnogorski zvaničnici su radili suprotno.

Parcele na obali mora koje su pojedinim biznismenima nepovratno predate u ruke po nerazumljivo niskim cijenama, preprodavane su kasnije kupcima po tržišnoj vrijednosti ili su na njima građene nekretnine čijom je prodajom stvaran enorman profit.

Tako je stvoren kontekst za plasiranje informacija prema kojima se tržište nekretnina u Crnoj Gori koristi za pranje prljavog novca čije porijeklo uglavnom iz Rusije.

Paradoksalno je da su lokalne vlasti u Crnoj Gori krenule u bjesomučnu rasprodaju zemljišta upravo u vrijeme investicionog buma

Inače u emisiji se navodi da je crnogorska policija putem Interpola dobila zahtjev da ispita 52 slučaja koja uključuju oko 100 osoba uglavnom ruskih državljana za koje se sumnja da su novac zarađen od kriminala investirali u zemljišta i nekretnine na crnogorskom primorju. Istrage zbog nedostatka dokaza nisu okončane hapšenjima.

Mehanizam ukazuje i šemu prevare prema kojoj su privatizacije propalih preduzeća poslužile kao paravan za rasprodaju zemljišta.

Dok je privreda Crne Gore propadala, a radnici ostajali bez posla crnogorske vlasti nisu marile ni čak da li zemljišta koja rasprodaju eventualno imaju ranije vlasnike, što je građane koštalo milione eura kroz odštetne zahtjeve oštećenih vlasnika.

Tako su nastali dugovi koje će plaćati svi građani Crne Gore…

Kliker TV će pratiti razvoj događaja u vezi sa navodima koji su objavljeni u emisji jer je riječ o prvom poduhvatu ove vrste u istoriji crnogorskog javnog servisa i vrsti novinarstva koje je u direktnom interesu gledalaca.

Ostaje nejasno zašto na navode iz emisije za sada ne reaguju, prije svih mediji, relevantni političari, biznismeni, pa ni NVO, iako su priče ovakve vrste do sada, po pravilu, odmah dolazile u fokus crnogorske javnosti, naročito u medijima bliskim opoziciji.

Sprema se čini se bura, a Mehanizam je kreirao zatišje koje je započelo u utorak veče. (izvor: kliker.tv)

PODIJELI

Tagged under

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja