Print this page

Oprez- vrućine mame zmije

Boravak u prirodi može biti ugodno iskustvo, ali može i prerasti u pravu noćnu moru što se tiče pojave zmija. Trebalo bi se prikladno obući, zatim šuškati i preplašiti zmije koje se kriju u visokoj travi ili u kamenju. Zmija ima brže reflekse od čovjeka, pa pobjegne kada čuje uznemirujuće kretanje ili zvuk. Mit je da zmija napada prva, već isključivo bježi od ljudi, zato treba paziti da je slučajno ne nagazimo ili probamo da je uhvatimo rukama. 

 

Ako se kojim slučajem desi da vas ujede, prvi savjet je da se ne paniči i da se miruje. Ranu podvezati nekom tkaninom pet do deset centimetara iznad kako bi se usporila venska cirkulacija, a opet ni stegnuti previše jako, da se ne bi cirkulacija potpuno zaustavila. Kod ugriza otrovnice dolazi do komplikacija usled starosne dobi osobe, da li je u pitanju dijete, mlađa ili starija osoba. Simptomi su oticanje rane i bol, zatim mučnina i povraćanje, vrtoglavica, ubrzan rad srca, pad krvnog pritiska, šok i na kraju to dovodi do smrti. 

 

Zmija se nakon ujeda ne bi trebalo usmrćivati, već pokušati da se uhvati i ponese medicinskom osoblju kako bi utvrdili tačno o kojoj se vrsti radi, da li je otrovnica ili ne. 

 

Kod nas postoji 14 vrsta zmija, ali je najopasniji i najotrovniji Poskok. Njegova boja može varirati od bijele do crne, pa i oker žute i boje crvene zemlje. Sve otrovnice imaju karakterističnu trouglastu glavu, a Poskok i zdepasto tijelo i mali rog na vrhu glave. 

 

PODIJELI