Realizovana aplikacija za analizu morske vode

Institut za biologiju mora iz Kotora, čija laboratorija posjeduje akreditaciju za metodologiju analize obaveznih mikrobioloških parametara po ISO standardima koji su propisani i našim zakonima i EU Direktivom, izvršio je analizu morske vode na 90 lokacija širom Primorja, 14 u opštini Ulcinj, 11 u opštini Bar, 23 u Budvi, 9 u Tivtu, 13 u Kotoru, i 20 na teritoriji opštine Herceg Novi. Na 84 kupališta kvalitet je bio K1 klase, dok je na 6 kupališta kvalitet bio K2 klase- saopšteno je danas iz Morskog dobra.


Programom je obuhvaćeno praćenje prisustva 2 obavezna mikrobioloških parametara (bakterije Escherichia coli i Intestinalne enterokoke), dok se evidentiraju i prateći fizičko-hemijski parametari kao što su temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, podaci o vremenu i meteo uslovima prilikom uzimanja uzoraka, kao i izvori zagađenja i drugih elemenata koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode prilikom uzimanja uzorka.Uzroci lošeg stanja kvaliteta morske vode na kupalištima mogu biti nelegalni kanalizacioni priključci u zaleđu na potoke i bujice koji se uzlivaju u more, te oštećenja na kanalizacionoj mreži i ispustima.

 

Na osnovu svega toga, lansirana je aplikacija za praćenje kvaliteta morske vode nalazi nalazi se na web stranici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom  i putem linka http://monitoring.morskodobro.com/ i dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Ona je rađena prema najnovijim stanardima, pa je prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona. Na ovaj način, informacije o kvalitetu morske vode na kupalištima, od sada će biti dostupnije zainteresovanim građanima i turistima,te se nadamo da će ova aplikacija biti od koristi posebno turističkim organizacijama, hotelima, turističkim agencijama, kao i svim korisnicima kupališta.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja