Print this page

Novi logo grada Tivta

Otkrivanjem table sa novim logoom Tivta na zgradi Opštine i predstavljanjem slogana pod kojim će se taj grad ubuduće prezentovati svijetu ali i sopstvenim građanima, u Tivtu je sinoć i zvanično otpočeo proces brendiranja tog grada - prvi takve vrste koju sprovodi jedan grad u Crnoj Gori.

Proces koji će, kako se čulo, trajati godinama, pa čak i decenijama, treba da rezultira prepoznatljivošću Tivta na svjetskim meridijanima, kao mjesta koje nudi lijepo življenje svojim stanovnicima, atrakcije turistima i dobar ambijent biznisu.

 

Kako se čulo, ciljevi ovog poduhvata su efikasnije privlačenje ljudi i kapitala, dugoročno građenje prepoznatljivosti tivatske sredine i očuvanje njene autentičnosti, a sve u svjetlu aktuelnih i predstojećih razvojnih procesa.

„Brendiranje je ekonomski razvojni projekat koji usaglašava lokalnu zajednicu, biznis i posjetioce i u njemu moraju učestvovati sve zainteresovane strane. Brendiranje grada je dugoročna vizija koja je privlačna vašoj publici“, rekla je na predstavljanju projekta Iva Đurković iz kompanije „Brand New Tivat“ (BNT), privatno-javnog partnerstva Opštine Tivat sa kompanijom „Aster Communications“ i globalnom kreativnom kompanijom TBWA, jednim od svjetskih lidera na tržištu komunikacija i brendiranja.

O preplitanju različitih uticaja i manje poznatim detaljima iz bogate tivatske prošlosti koje su inspirisale kreatore kampanje da osmisle novi slogan kojim će se Tivat obraćati javnosti – „Mnogo svjetova u jednom / Many Worlds Within“, govorio je profesor Neven Staničić, dok je Bojan Joksimović iz TBWA predstavništva u Beogradu naglasio da je „brendiranje jedini jezik koji svijet danas razumije“.

U takvom procesu kada je čitav jedn grad u pitanju, moraju učestvovati bukvalno svi – od građana, preko privrede i ustanova, do lokalne vlasti, čemu su barem na startu kampanje, ovi i odgovorili jer je multmedijalna sala Opštine Tivat gdje je projekt predstavljen, bila mala da prihvati sve zainteresovane. Pored brojnih predstavnika tivatskog javnog, kultunog i političkog života, tu su bili i čelnici kompanija Porto Montenegro, direktor Luštice bay Daren Gibson, direktor Qatari Diara Gregori Benkherst, direktor Direktorata za turitam u MORT-u Predrag Jelušić, direktorica Nacionalne Turističke organizacije Željka Radak Kukavićić, ali i načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić i dugogodišnji crnogorski sindikalni čelnik Danilo Popović.

Sve njih i građane Tivta da svojim sugestijama i idejama daju doprinos procesu brendiranja pozvao je gradonačelnik Ivan Novosel, dodajući da će to donijeti brojne benefite cijelom gradu. 

Kreativni direktor kampanje, Miloš Ilić iz BNT predstavio je vizuelno riješenje novog loga Tivta koji u sebi uključuje simbole mnogih za Tivat karakterističnih stvari - mora, brodova, sunca, netaknute prirode, muzike, kultunog nasljeđa. Znak je, kako se čulo, veoma zahvalan za razne komercijalne aplikacije, cjelovito ili u fragmentima, a kreatori kampanje predstavili su i nekoliko svojih ideja za organizaciju jedinstvenih kulturnih, privrednih i turističkih manifestacija i događaja koji bi po njima, „odmah udahnuli život“ brendu Tivta i taj grad vrlo brzo učinili prepoznatljivim i na svjetskoj pozornici.

Vlastita sloboda se mjeri slobodom drugog i drugačijeg

Tablu sa novim logom Tivta na zgradi Opštine otkrili su gradonačelnik Novosel i direktor NBT Predrag Gajić. 

„Geografske i vjekovima građene kulturne vrijednosti, željeli smo da sačuvamo i transponujemo u vizuelni jezik, u oblik simbola čija narativnost projektuje jedinstveno bogatstvo Tivta. Svaki element u vizuelnom znaku brenda Tivat asocira na neku od raznolikosti tivatskog pejsaža, ali i bitnih osobenosti Tivta kao zajednice. Logi ima cirkularan oblik koji simbolizuje jedinstvo i trajanje, ali nije zatvoren krug – jer Tivat jeste i uvijek će biti otvorena sredina za sve koji znaju da se vlastita sloboda mjeri samo slobodom drugog i drugačijeg“, poručili su dizajneri. (vijesti.me)

Tivat

 

PODIJELI