Print this page

29. Montenegro Film festival u Herceg Novom

U toku su završne pripreme za 29. Filmski festival Montenegro film festival u Herceg Novom, koji će trajati od 1. do 7. avgusta.

Selektori ovogdišnjeg festivala su Srdan Golubović za dugometražne igrane i filmove pobjednike festivala, Vlado Perović za dokumentarna, a Srdan Koljević za studentska ostvarenja.
Tradicionalno na Kanli Kuli biće prikazana selekcija dugometražnih igranih filmova, a na tvrđavi Forte mare, kanski, berlinski, venecijanski i pobjednici festivala Sundance. Selekcija dokumentarnih filmova je u srcu starog grada, na Trgu od muzike, a studentska ostvarenja na novoj lokaciji – u atrijumu kuće Iva Andrica na Toploj.
Iz direkcije festivala napominju da će uskoro objaviti kompletan festivalski program, a filmofilima golicaju maštu bilješkom :
"Širi izbor filmova za Kanli kulu obuhvatio je 14 ostvarenja, za Forte Mare devet, u dokumentarnoj selekciji je nevjerovatnih 40 filmova iz više od 30 zemalja svijeta, a studentski filmovi stižu sa osam akademija i fakulteta dramskih umjetnosti iz regiona".

Na Tvrđavi Forte mare, prema izboru selektora, reditelja Srdana Golubovića, vidjećemo neke od ove godine glavnih festivalskih aduta u svijetu. Listu najboljih i već nagrađivanih filmova predvodi „Dheepan" Žaka Odijara. Taj film koji donosi priču o imigrantima iz građanskim ratom razorene Šri Lanke koji pokušavaju da uvežu konce svog života u Parizu, u Kanu je ovjenčan Zlatnom palmom, a u Herceg Novom će izvan konkurencije biti prikazan na Kanli kuli.
Na spisku filmova odabranih za prikazivanje na tvrđavi Forte mare su: „Mia Madre" italijanskog reditelja Nanija Moretija kiji govori o starosti i smrti kroz lik filmske rediteljke Margerite Baj. Pečat autobiografskog ovm filmu daje činjenica da je Moretijeva majka umrla dok je reditelj snimao film "Habemus papam". Slijedi iranski film „Taxi" u kome režiju potpisuje Jafar Panahi, nagrađen na Berlinalu.
Venecijanski Zlatni lav dodijeljen je filmu "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" u režiji švedskog autora Roya Anderssona koji će takođe vidjeti novska festivalska publika. Tu je i "The Postman's white Nights" ruskog autora Andreja Končalovskog u Veneciji nagrađenog Srebrnim lavom za nabolju režiju.
Podsjetićemo, filmski festival u Veneciji najstarija je međunarodna filmska smotra u svijetu. Traje od 1932. godine. Stiže nam i film španskog reditelja Alexa de la Iglesia koji je na veliko platno prenio priču o Argentincu Lionelu Mesiju, četvorostrukom dobitniku Zlatne lopte i njegovom putu od rodne Argentine do svjetskih fudbalskih visina. Izbor je zaokružen ostvarenjem „Everything will be fine" reditelja Wima Wendersa u 3D trhnici koji je priča o piscu čiji se život naglo mijenja poslije saobraćajne nesreće. Wenders je ove godine na Berlinalu, jednom od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala dobio nagradu za životno djelo.

Izvor: Skala radio

PODIJELI