Print this page

Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend na Grad teatru

U četvrtak, 23. jula, u 21.30h na sceni između crkava održaće se koncert Bisere Veletanlić i Vasil Hadžimanov benda.

U obrazloženju ovogodišnje selekcije muzičkog programa navedeno je da nas na koncertu dočekuje: „6 vrhunskih muzičara, koji će donijeti kombinaciju energija dviju generacija, od nostalgičnih zvukova 70-ih godina do savremenih improvizacija i džeza novog vremena“ .

Bisera Veletanlić rođena je 1942. godine u Sisku. Počela je da pjeva još u djetinjstvu. Završila je srednju ekonomsku školu u Zagrebu. Učila je i solo pevanje i violinu u srednjoj muzičkoj školi. Prvi put je pjevala javno 1960. godine u emisiji “Mikrofon je vaš”. Na zagrebačkoj televiziji je debitovala 1963. godine u duetu sa sestrom Senkom, a zatim je učestvovala u emisiji “Muzički TV magazin”. 1964.godine snimila je svoju prvu singl ploču “Crveni cvet”. U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri snimila je veliki broj nezaboravnih pjesama, koje su obilježile čitav jedan preriod u jugoslovenskoj muzici. Redovno je odnosila prve nagrade stručnog žirija na festivalima “Opatija”, “Vaš šlager sezone”, “Beogradsko proleće”, “Zagrebfest”, “Split”, “MESAM”, a nastupala je i na domaćim izborima za Pjesmu Evrovizije. Obilležila je čitav jedan preriod u jugoslovenskoj muzici. 1971. godine na “Beogradskom proleću”, u alternaciji sa Arsenom Dedićem, otpjevala je nezaboravnu “Ne plači”. Bila je prava zvijezda domaćih festivala sedamdesetih godina. Njen muzički stil je mješavina šansona, domaćih šlagera i džeza. Najuspješniju saradnju ostvarila je sa Kornelijem Kovačem (“Ručak za dvoje”, “Zlatni dan”) i drugim beogradskim autorima, a snimala je i sa Arsenom Dedićem . Sa Goranom Bregovićem snimila je 1975. godine “Šta ću, nano, dragi mi je ljut”, a onda je Bregović 1984. godine istu pesmu snimio sa “Bijelim dugmetom” pod imenom “Lipe cvatu”.

Vasil Hadžimanov je klasično muzičko obrazovanje započeo u 5. godini u muzičkoj školi Stevan Mokranjac, u Beogradu. 1991. njegovo zanimanje za jazz obezbedilo mu je punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva ljeta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa džez velikanima kao što su: Milt Džekson, Kertis Fuler i Bajron Stripling, između ostalih. 1992. se preselio u Boston gdje, pod punom stipendijom, studira klavir i aranžman na Berkliju. Diplomirao je 1995, a njegovi učitelji klavira bili su Rej Santisi I Laslo Gardoni. U toku studija nastupao je sa mnogim poznatim bostonskim muzičarima. Septembra 1996. Vasil se seli u Njujork, gdje nastavlja da sarađuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Nakon godinu dana provedenih u Velikoj Jabuci, odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj, VASIL HADŽIMANOV BAND sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspjehom, nastupao na koncertima i džez festivalima širom svijeta. Vasil Hadžimanov Band je dosad izdao 5 albuma, “11 razloga za…” (2001-Pgp Rts), “Kafanki“ (2003-Pgp Rts), “3 – Sega Mu e Majkata“ (2007-Pgp Rts), „Života mi“ (2009-Pgp Rts) i „Can You Dig It?“ (2013-Zmex, SRB (CD) i OverJazz Records, GER. Vasil je takođe komponovao muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije.

PODIJELI