Počeo 29. Filmski festival u Herceg Novom

Herceg Novi je spreman da ugosti učesnike 29. Filmskog festivala Herceg Novi Montenegro film festivala (1.-7.avgusta) i sve koji budu željeli da vide bogati program, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković, na današnoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je festival tokom proteklih godina dao nemjerljiv doprinos gradu, a Novi je sa svoje strane uradio sve da festival bude onog kvaliteta koji se od njega očekuje. Grad i festival će nastaviti da se međusobno pomažu, kako bi ova manifestacija proslavila nove jubileje, poručio je Janković.

Do 7. avgusta publika će imati prilike da vidi 97 filmova u četiri programske selekcije, što ovaj festival svrstava u red najznačajnijih filmskih događaja u regionu. Otvoreni bioskop na Kanli kuli je rezervisan za projekcije dugometražnih igranih filmova, dokumentarni će biti prikazivani na Trgu od muzike u Starom gradu, studentska ostvarenja u atrijumu Kuće Ive Andrića, a na tvrđavi Forte mare program Festivalski pobjednici.
-Festival se stalno razvija, i u svom nastojanju i ambicijama sada premašuje granice Mediterana i Jugoistočne Evrope, istakao je predsjednik Savjeta festivala, dramski pisac Stevan Koprivica. -On je značajan argument u prilog odluci da Herceg Novi učestvuje u kandidaturi za titulu Evropske prijestonice kulture.

-Dogovorili smo se da nema stagnacije, to se ne smije dogoditi. Stajanje u mjestu i zadovoljavanje onim što je već bilo je pogubno po ovakve manifestacije, tako da svake godine pokušavamo da proširimo program, na kvantitativnom i kvalitativnom planu”, rekao je Koprivica, ističući da širenje programa ide ruku pod ruku sa poštovanjem tradicije festivala.

Koprivica je posebno istakao selekciju studentskog filma, koja je “veoma ambiciozno postavljena” . Takmičarskog je karaktera. U okviru ove selekcije predviđene su i ozbiljne radionice filma. Ovaj program odavno je prevazišao granice regiona, pa će se na repertoaru u Kući Ive Andrića naći 43 ostvarenja iz cijelog svijeta, koja je odabrao crnogorski reditelj Vlado Perović.

Novi, prateći program su projekcije filmova na Luštici, u mjestu Gornji Klinci. -To je primjer kako hercegnovski Festival ide u korak sa evropskim festivalima šireći se na više punktova, sa ambicijom da filmska pozornica ne bude samo grad, već cijela Boka, ocijenio je Koprivica.

Prateći program festivala biće i okrugli sa temom Uloga nacionalne kinematografije u prepoznatljivosti države, na kome će učestovati osam direktora filmskih centara iz regiona. -Ovaj okrugli sto jedan je od najznačajnijih događaja kada je u pitanju filmsko stvaralaštvo ne samo Balkana, nego i šire”, kazao je poslovni direktor Festivala, Zoran Živković.

On je još kazao da je za sve projekcije iznajmljena najsavremenija tehnika, trenutno najbolja u regionu tako da će publika uživati i u kvalitetu slike i tona.

Da je festival važan kulturni, ali i događaj koji obogaćuje turističku ponudu grada, istakla je v.d. direktorka Turističke organizacije Herceg Novi, Bojana Blagojević. Ona je pozvala sve ljubitelje sedme umjetnosti da dođu i uživaju u projekcijama pod otvorenim nebom i u prelijepom ambijentu.

Na pres konferenciji uoči sutrašnjeg početka Festivala čulo se da će ovo biti jedna od medijski najpropraćenijih manifestacija. Dolazak su najavile domaće, ali i ekipe iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije.

Na otvaranju kanski laureat, francuski film„Dipan“

Festival će sutra veče otvoriti jedan od najznačajnijih srpskih filmskih i dramskih umjetnika , Lazar Ristovski. Otvaranje ni ove godine neće proći bez vatrometa, učestvovaće Mjesna muzika Đenovići, a domaćin i voditelj će biti glumac, Novljanin Miloš Pejović. Prvi film na repertoaru već treću godinu je i laureat festivala u Kanu . Ove godine je to”Dipan” francuskog reditelja Žaka Odrijara.

U 23 sata publika će na Kanli kuli imati prilike da pogleda filmsku dramu bugarsko-grčku koprodukciju, „Lekcija“.

Izvor: Boka news

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja