Print this page

Barselona je upravo objavila rat AirBnBu

Barselonina nova gradonačelnica, Ada Colau, već je odavno poznata po tome što pravi moćne neprijatelje. Prije nego što je izabrana kao gradonačelnik, ovoga maja, bila je poznat kao osnivač „Platforme za žrtve hipoteka“ (što bi i nama trebalo ovdje), advokatske kancelarije koja je davala pravne savjete španskim građanima koji se nalaze pred oduzimanjem imovine. Vodila je javnu bitku protiv pravne superstrukture koja je zastupala banke, i zvanično navukala ljutnju Španske vlade na sebe.

Sada Colau, koja se nekada borila protiv sistema ministarstava i policije, sada upravlja ogromnim sistemom velikog kantona Barselone. I jedna od odluka joj je da stane na put višemilionskom izdavanju neregisrovanih nekretnina u turističke svrhe preko sajtova kao što su Airbnb.com i Booking.com.

A jedna od prvih stavki koju je probacila u gradskoj skupštini je čak jednogodišnja zabrana novih registracija za turističke objekte, bili to hoteli, hosteli ili privatni smještaji. Osnovni razlog je prevelik priliv turista u toku godine koji počinje da ometa normalno funkcionisanje domicilnog stanovništva. Barselona je jedan od evropskih gradova, pored Pariza i Londona, koji bilježi enorman i konstanatan porast turističkih posjeta.

Da se vratimo na rat sa onlajn iznajmljivačima, na prošlonedeljnoj pres konferenciji potpresjednik skupštine je najavio ogromne kazne za smještaje za koje se ustanovi da nemaju licencu a rade preko pomenutih stranica. Ipak skupština je ponudila oprost do 80% od kazne ukoliko im vlasnik smještaja dozvoli da grad koristi njegov smještaj za socijalne programe na tri godine.

Drugim riječima, opština bi dobila puno jeftinije smještajne kapacitete, za lokalne stanovnike koji trenutno ne mogu sebi da prijušte da iznajmljuju stan po tržišnim cijenama. Poslije isteka tri godine, vlasnik nekretnine će imati izbor da uplati razliku do kazne i povrati vlasništvo nad nekretninom ili nastavi da iznajmljuje socijalnom programu do finansijskog isteka kazne.

Ovim gradonačelnica ubija tri muve jednim udarcem: prvo, smanjuje već nesnosan priliv turista u Barseloni, uklanjajući jeftinu, neregistrovanu ponudu sa tržita apartmana; drugo, povećavajući ponudu nekretnina u socijalnom programu, čineći ugroženije stanovnike sretnijim i treće, dobija poene kod hotela i hostela, koji najviše gube kroz borbu sa neregistrovanim smještajem, a redovno plaćaju porez gradu.

Druge destinacije, kao London i Amsterdam su mnogo otvorenije za Airbnb, sa izmjenama zakoan da bi lokalnom stanovništvu lakše dozvolili da posluje online. Glavna Airbnb destinacija Pariz je čak domaćin ovogodišnjeg okupljanja ove kompanije iz San Franciska. Ipak, pariški luksuzni hoteli prave konstantan pritisak da ovakav tretman prestane.

 

PODIJELI