Print this page

Izgradnja žičare od Bečića do tvrđave Kosmač na Brajićima

Danas je u hotelu „The Queen of Montenegro“ održana prezentacija idejnog projekta izgradnje žičare od budvanskog naselja Bečići do tvrđave Kosmač na Brajićima. Ovaj projekat se realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva između Opštine Budva i preduzeća „Cable car“, a planirani početak izvođenja radova je Dan Opštine Budva, 22. novembar tekuće godine.

 

Opština Budva je u skladu sa definisanim uslovima učešća u ovom projektu preduzela niz aktivnosti koje prethode izgradnji žičare. Na sjednici Skupštine Opštine Budva u julu 2014. godine usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju žičare, na osnovu koje su izdati i Urbanističko tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije. Opština Budva je takođe pristupila izradi Elaborata o parcelaciji koji je neophodan kako bi svi imovinsko - pravni odnosi bili regulisani, te kako bi uskoro uslijedilo izdavanje građevinske dozvole.

 

Idjeno rješenje ovog projekta izrađeno je od strane kompanije „Adria invest“ kao i renomirane njemačke kompanije „Doplermajer“ koja se bavi izgradnjom različitih vrsta žičara u čitavom svijetu. Projekat koji je danas prezentovan podrazumjeva uređenje početne stanice u Bečićima, i završne stanice,  nadomak tvrđave Kosmač u Brajićima. Na lokalitetu  Brajići predviđena je izgradnja malog turističkog centra,  koji će sadržati restoran od ukupno 200 mjesta, suvenirnicu, amfiteatar sa pogledom na tvrđavu koji će biti prilagođen za potrebe izvođenja koncerata i predstava i veliku terasu sa pogledom na more uz prateće sadržaje.

 

Predviđena dužina žičare iznosi oko 2.100 metara, kapaciteta je u prosjeku 1.500 ljudi,  a od Bečića do Brajića njome će se putovati nepunih 7 minuta. 

 

Prema riječima investitora ukupna vrijednost projekta iznosiće oko 10.000.000 eura, a završetak radova, ukolko sve bude teklo po planu predviđen je sredinom 2016. godine.

 

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je i prijedlog valorizacije cjelokupnog seoskog područja na Brajićama, koji podrazumjeva uređenje uzletišta za paraglajdere, izgradnju malog turističkog naselja, golf terena, ali i valorizaciju područja oko tvrđave Kosmač.

 

Predsjednik Opštine Budva doc. dr Srđa Popović naveo je da je privilegija imati naklonjenu prirodu na ovom području, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje pruža priliku da se ovaj dio budvanskog zaleđa u naselju Brajići valorizuje na najbolji mogući način, urpavo izgradnjom atraktivne žičare sa svim pratećim sadržajima koji će znatno pospješiti turističku ponudu našeg grada.

PODIJELI