Print this page

Ribari iz Bara, Ulcinja i Budve upoznati sa mjerama podrške za ovu godinu

Privrednim ribarima i uzgajivačima sa teritorija opština Budva, Bar i Ulcinj predstavljene su mjere Agrobudžeta za 2018. godinu. Prezentaciji je prisustvovao veliki broj zainteresovanih ribara.

Uslove, kriterijume i način prijavljivanja za agrobudžetsku podršku za sektor ribarstva i marikulture prisutnima su prezentovali predstavnici Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ribari su imali priliku da se upoznaju sa predmetima podrške, uslovima za ostvarivanje podrške, a bliže je pojašnjeno šta od dokumentacije im potrebno za podnošenje zahtjeva za svaku od agrobudžetskih mjera.

Posebna pažnja bila je posvećenja novinama u odnosu na prethodnu godinu, kao i procedurama realizacije javnih poziva, a kroz diskusiju prisutni su imali priliku da otklone sve nedoumice kada su u pitanju javni pozivi.

Posebno je bilo interesovanje predstavnika malog obalnog ribolova.

Nakon završenih prezentacija, ribari su bili u prilici da razgovaraju sa predstavnicima Direkrorata za ribarstvo o tekućim pitanjima i planovima zajedničkog djelovanja u ovoj godini, u cilju rješavanja problema i daljeg unapređenja ambijenta za njihovo poslovanje.

U 2018 godini sektror ribarstva se kao i godinama unazad podržava kroz dva programa i to: razvoj sektora morskog ribarstva i marikulture i razvoj sektora slatkovodnog ribarstva i akvakulture. Program podrške kreiran je u skladu sa Strategijom ribarstva Crne Gore 2015- 2020, kao i pravilima Zajedničke ribarske politike. Obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.043.000€, što je povećanje od 135% u odnosu na prošlu godinu. Pored podrške profesionalnim ribarima i unapređenju sektora marikulture, posebna pažnja će se posvetiti mjerama za održivo upravljanje i očuvanje resursa ribe i drugih morskih organizama. Podržaće se nabavka i instalacija neophodne opreme za mjesta prvog iskrcaja duž naše obale, uspostavljanje elektronskog sistema prikupljanja podataka i sljedljivosti u malom obalnom ribolovu.

 

Foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

Tagged under