Stigao TUI, u redu i Tomas Kuk

Radovi na adaptaciji bivšeg hotela Belvi, na početku Velike plaže, biće završeni u roku, tako da će novi hotelski kompleks Holiday Village Montenegro biti gotov u maju, kaže direktor za razvoj kompanije Karisma Hotels & Resorts Nemanja Kostić za Monitor.

Ova kompanija sarađuje sa najvećim svjetskim turoperatorom, njemačkim TUI-jem, pa očekuje da će ove sezone popunjenost kapaciteta biti veća od 90 odsto. "Sezona će na ovom dijelu ulcinjske rivijere trajati šest mjeseci, znatno duže od dosadašnjeg prosjeka boravka gostiju u ovom dijelu primorja, navodi Kostić ističući da su njihovi gosti dominantno iz zemalja Zapadne Evrope i da će im to biti prvi put da posjećuju Crnu Goru. Dodaje da su veoma pozitivni signali dobijeni i na nedavno završenoj najvećoj smotri turizma u svijetu Internacionalnom sajmu u Berlinu.

Karisma je na 30 godina od Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera zakupila dio Velike plaže, a nakon ljeta kreće u rekonstrukciju i hotela Olimpik. Izvjesno je takođe da će tada početi obnova bungalova hotela Lido, u neposrednoj blizini ovih objekata, pa će samo na tom prostoru biti oko 600 soba na nivou od četiri zvjezdice. Za grad kao što je Ulcinj, gdje kapaciteti u hotelima trenutno čine tek oko tri odsto ukupnih smještajnih kapaciteta, to je ogroman napredak.

I jedan od najvećih evropskih turoperatora Tomas Kuk, saopštio je da je zainteresovan za izgradnju hotelskih kapaciteta na ulcinjskoj rivijeri.Ovih dana je u Ulcinju tim povodom, u društvu partnera u Crnoj Gori, kompanije Šajo Group Žarka Rakčevića, boravio direktor za ulaganja za tržišta Centralne Evrope Tomasa Kuka Joakim Sajp.

On je rekao daje u ovom momentu ta kompanija posebno zainteresovana za Adu i Veliku plažu, gdje, kako je dodao, žele da primijene svoj koncept i sadržaje sa kojima posluju širom svijeta. Tomas Kuk, inače, raspolaže sa 212 hotela i ima godišnji obrt od devet milijardi eura. Pored ove kompanije, i K a r i s m a ž e l i zakupiti Adu. Ovo prekrasno rječno ostrvo na Bojani, veličine oko 500 hektara i sa pješčanom plažom dužine 3,8 km, Planom privatizacije za 2018. godinu Vlade Crne Gore trebalo bi da se, "u cilju valorizacije i razvoja, izgradnje, finansiranja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom, izda u dugoročan zakup. Ukupna ulaganja na Adi prešla bi cifru od najmanje 200 miliona eura. Velike investicije se odvijaju i najavljuju u obnovljive izvore energije (na planini Možuri se grade vjetroelektrane, a solarne elektrane bi trebalo da niknu na Briskoj gori), te u poljoprivredu (Voli je na 15 godina zakupio oko 70 hektara Šaskog polja). Do naredne sezone konačno bi trebalo da bude završena i rekonstrukcija čitavog puta koji vodi do graničnog prijelaza Sukobin, čime se stvaraju uslovi da se na tom prijelazu obavlja i robni promet.

Istovremeno se u Ulcinju mnogo gradi,često i nelegalno, iako je ova opština prošle godine konačno dobila Prostorno-urbanistički plan. Zvanično, nelegalnih objekata je oko pet hiljada, ali je njihov stvarni broj bar za još dvije hiljade veći.Da je posla za inspekcijske organe previše pokazuje podatak Ministarstva održivog razvoja i turizma da je do kraja februara u Ulcinju podnijeto tek nešto preko 50 zahtjeva za legalizaciju objekata!?

Potvrdilo se da je to široko polje za korupciju, ali i razlog što je budžet Opštine Ulcinj izuzetno mali. Tako je, na primjer, u prošloj godini realizacija budžeta bila procentualno najslabija u posljednje dvije decenije. Naime, u opštinsku kasu slilo se nešto preko šest miliona eura ili oko 40 odsto od plana!?

Zato će jedan od prvih zadataka nove opštinske vlasti biti upravo nastojanje da se prikupi što više novaca, pa se planira formiranje posebne službe koja bi se bavila tim pitanjima. Jer, samo se po osnovu neplaćenih poreza i komunalija ovoj lokalnoj upravi duguje preko 10 miliona eura. Približno toliko iznose i dugovi ove opštine.

Dakle, problema ima isuviše i oni se godinama gomilaju kao rezultanta vlasti nedoraslih za njihovo rješavanje. Možda se to najbolje može vidjeti na primjeru odlaganja suočavanja sa problemom kanala Port Milena, koji je ekološka bomba na samom početku Velike plaže. Jer, u njega se sliva najveći dio gradske kanalizacije, a preko tog kanala pravo u more.

Zato su još 2015. godine investitori u hotelske objekte dali rok Vladi Crne Gore da se do 2019. taj problem riješi. Već užurbano teče 2018, a konkretnih korakajoš nema na terenu. Iz odlazeće lokalne uprave su tek saopštili da "1. avgusta treba da počnu pripremne radove na projektu.

Takođe, projekat od prvorazrednog značaja, rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u toj opštini, za što su prije nekoliko godina odobrena sredstva njemačke KfW banke, nikako da krene planiranom dinamikom. Razlog je, kako tvrdi direktor JP Vodovod i kanalizacija Fehim Avdiu, što lokalna uprava uporno odbij a da ispuni svoju obavezu i preuzme šest radnika tog preduzeća, što je jedan od uslova KfW banke. ,,Ne znam zašto to rade, ali znam da je u pitanju klasična neodgovornost čelnika Opštine, kazao je on.

Članice dosadašnje vladajuće koalicije međusobno su se optuživale za opstrukciju ovog i drugih važnih projekata i odluka, pa je logično da je Ulcinj najnerazvijenija opština na Crnogorskom primorju, a po mnogim parametrima se može mjeriti sa onima na sjeveru države.

Ali, investicije koje su u toku, uz one koje su izvjesne, garantuju da za Ulcinj i njegove građane dolaze bolji dani. Ne svakako u roku koji se navodio u Strategiji razvoja turizma u Crnoj Gori, iz 2008. godine, gdje se isticalo da će "Ulcinj, zbog svojih potencijala na Velikoj plaži, Adi Bojani i u zalivu Valdanos, 2020. godine zauzeti vodeću poziciju. Moguće je da uz odgovornu lokalnu vlast to bude pet godina kasnije, posebno ako počne obnova gradskih hotela Jadran i Galeb. I ako, u međuvremenu, talas budvanizacije ne pojede ulcinjske resurse i budućnost. Zato su, poučeni lošim iskustvom i nizom propalih privatizacija, građani Ulcinja još oprezni i sumnjičavi.

Mustafa CANKA za Monitor   Foto: Marija Stanković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti