Print this page

Stop trgovini ljudima

Crna Gora pokazuje snažno opredjeljenje da u saradnji traži odgovor na problem trgovine ljudima i sve ostale oblike kriminala, saopštio je ministar Nuhodžić na otvaranju seminara o borbi protiv trgovine ljudima koji se održava u Budvi. Osim ministra, u uvodnom dijelu, obratili su se i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav i Peter Van der Auverart, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan.

Ministar je izvijestio da je u Upravi policije formirana posebna organizaciona jedinica koja se bavi suzbijanjem krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnim migracijama, u čijem fokusu je rad na pojačanoj identifikaciji žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima.
Takođe, naglasio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećeno obračunu sa kriminalnim grupama i pojedincima koji vrbuju mlade ljude, prije svega djecu, ali i seksualno i radno eksploatišu druga lica. U tom smislu, dodao je da će se nastaviti sa permanentnim sprovođenjem preventivnih i represivnih mjera, uz jačanje saradnje i koordinacije sa ostalim organima u lancu pravde i bezbjednosti.

Ministar je zaključio da treba da se ujedine sve društvene snage – nadležni državni organi, nevladine organizacije i mediji, kako bi, zajedničkim naporima, unaprijedili reakciju društva prema svim oblicima kriminala, naročito trgovine ljudima.

Ambasador Aivo Orav poručio je da je kapacitet zemlje da spriječi i suzbije trgovinu ljudima i zaštiti žrtve značajan uslov u procesu pristupanja Evropskoj uniji i izrazio očekivanje da će Crna Gora pokazati sposobnost da se bori sa ovim problemom.

Peter Van der Auverart, koordinator Međunarodne organizacije za migracije za Zapadni Balkan je istakao važnost jačanja regionalne saradnje u oblasti suprotstavljanja trgovini ljudima.

Obuka je organizovana u okviru TAIEX ekspertske misije za borbu protiv trgovine ljudima, a u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, sa fokusom na identifikaciju, istragu i krivično gonjenje.

PODIJELI