Terabajti krađe - skandal oko troškova za sajt NTO

U poslednjih par dana je na društvenim mrežama privukao pažnju pravi mali rat PR tekstovima između konsultantske agencije iz Fidelity consulting i Nacionalne turističke organizacije, vezano za rezervisanje sredstava od 100.000 eura za izradu portala (!!!), kao i milionskim iznosom za kreiranje sadržaja na sajtu za potrebe NTO, .

Tekstovi su vrlo zanimljivi i finansijski potkovani, te vas molimo za strpljenje pri čitanju. Sve je počelo ovim saopštenjem:

Neki naši poslovni prijatelji su, nakon brojnih godina odlaganja, odlučili izdvojiti vrijeme svog iz busy rasporeda kako bi proveli par dana nasumice se vozajući po Crnoj Gori. Pedatno nam napisaše mail sa par upita o smještaju i mjestima koje namjeravaju posjetiti. Onako naivno, mi im predložismo da posjete zvanični sajt Nacionalne turističe organizacije www.montenegro.travel. Nešto im ovaj sajt bješe nepregledan, pa se odlučiše da posjete neke druge sajtove koji su im bili na raspolaganju.

Otvori nam se tu mali crv sumnje – da li je moguće da je portal www.montenegro.travel baš takav? Kako bi pravilno zaključili da li nas naši prijatelji zajebavaju i udaraju na temelje naše nezavisne države, morali smo se lično uvjeriti u potencijale i performanse sajta www.montenegro.travel.

Dok smo surfovali ovim portalom, tim najnovijim dostignućem moderne tehnologije, tim Ferrari-jem među portalima, primijetili smo da isti zaista baš i nije tako pregledan kao i da ne pruža dovoljne informacije o tome šta bi neko ko prvi put dolazi u Crnu Goru trebalo da radi i troši euriće.

Kakav jeftin i nepregledan sajt, pomislimo dok smo ga naivno istraživali (naivno je naša omiljena riječ u ovom tekstu, shvatićete uskoro zašto). Baš nas zanima koliko može ovakav portal da košta?

Sjetismo se da Nacionalna turistička organizacija ima zvaničan plan rada u čijem sklopu se nalazi  i finansijski plan. Ko zna, možda ima i neka stavkica koja se odnosi na portalčić. Pa hajde da vidimo – koliko crnogorske poreske obveznike zaista košta portal www.montenegro.travel?

Recimo da  smo u planu rada iz 2016. godine nalećeli na zanimljivu stavku u finansijskom planu koja izgleda baš ovako:

.

.

100.000 eura za izradu portala? Sprda li se neko ođe s nama? Da ne prave neki portal za NASA-u ili ne-daj-bože za Apple, Microsoft, Amazon, Alibabu ili Google? 100.000 eura za izradu portala? Ozbiljno? Ili smo mi naivni, pa ne znamo koliko to čudo od portala može da košta. Da možda ne pravi papirne avione off-line? Da ovaj portal možda ne štancije suncobrane i ležaljke? Možda ovaj portal može da pomogne u istovaru betonskih blokova? Možda generiše sms poruke za đecu kojima treba pomoć u liječenju? Možda dijeli plate doktorima i medicinskom osoblju, nastavnim radnicima i ostalim vrijednim ljudima iz javne uprave od kojih ovih društvo zavisi a koji jedva krpe kraj s krajem?

A evo kako Nacionalna turistička organizacija u finansijskom planu za 2016. godinu pravda trošak od 96.000 eura: “Za izradu novog portala montenegro.travel i obuke za korišćenje, planira se izdvajanje iznosa od 100.000,00 €, od čega je 26,000.00 € planirano iz sopstvenih sredstava”. Jedna rečenica koja bi izgleda trebalo da opravda trošak super-velikih suma novca za izradu portala. Da, da – za izradu portala ali i obuku za korišćenje. Vjerovatno je teško obučiti ljude da koriste portal. Da, da; važi.

Ali ne lezi vraže – ako je u 2016. godini koštao 100.000 eura, valjda je tu posao izade ovog svemoguće-svemirskog portala završen. Ili nije? Ček, ček, daj da virnemo u 2017. godinu. Koliki je budžet za portal u toj godini?

.

.

I 2017. godine će potrošiti 96.000 eura za izradu portala? Stvarno? Zaista? Ozbiljno? Zajebavaju li se oni ovo s nama? 96.000 eura za portal? Ponovo? Oćemo li ponovo da postavimo ona ista pitanja iz prošlog pasusa?

Evo kako Nacionalna turistička organizacija u finansijskom planu za 2017. godinu pravda trošak od 96.000 eura: “za potrebe redizajna web portala u smislu tehnoloških inovacija i generisanja novog sadržaja, te održavanja istog, planirana su sredstva u iznosu od 96,000€”. Opet, samo jedna rečenica je dovoljna za pravdanje redizajna portala?! Mada, lijepo su ih skockali, prizanajemo!

E da, možda  smo mi naivni pa ne znamo što sve može to čudo od napredne tehnologije. Zajedno sa 2016. godinom, ispade da nas prosječni portal koji je prilično konfuzan u navigaciji, sasvim precizno košta 196.000 eura i to za dvije godine. Što li su planirali ranije a što li će raditi u narednom periodu, to niko ne zna. Mozda jedan od ova dva iznosa nisu potrosene vec prenesene iz ranijih godina, ali to ne umanjuje cinjenicu o naduvavanju faktura. 

A sad bez zajebancije: ako je budžet za izradu portala www.montenegro.travel iznosio 196.000 eura za dvije godine, onda je ovo posao za www.tuzilastvocg.me. Nadamo se da će kreatori ovakvih projekata napraviti super responzivan sajt za www.ziks.me u Spužu dok tamo budu razmišljali o terabajtima eura koje su, turističko-informatičkim rječnikom napisano, hakovali od građana Crne Gore.

 

Da bi se nastavilo nespretnim PR reagovanjem NTO:

U cilju tačnog informisanja javnosti, a povodom tendencioznog članka objavljenog na internet stranici http://finomen.me/terabajti-krade/ kao i na društvenim mrežama koji se tiče zvanične internet prezentacije turističke ponude Crne Gore www.montenegro.travel informišemo o sljedećem:

Ugovor za izradu zvanične internet prezentacije Crne Gore www.montenegro.travel potpisan je u junu 2016. godine sa kompanijom iz Crne Gore. Ugovorena cijena za izradu zvanične internet prezentacije www.montenegro.travel je iznosila 3000,00 eur uvećano za iznos PDV-a. Ovakvo rješenje ne predstavlja “ferari među portalima” (kako to autori članka navode u tekstu), čega smo u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore svjesni, već prelazno rješenje.

Iznosi koji su navedeni u finansijskim planovima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore za 2016. i 2017. godinu su predstavljali planirana sredstva za ovu namjenu. Međutim, ista nijesu iskorišćena jer nije došlo do realizacije ovog važnog projekta, pa su sredstva “prebačena” u finansijski plan za narednu godinu. Jedan od glavnih razloga za odlaganje realizacije ovog projekta prije svega je složenost izrade projektnog zadatka, kako sa stanovišta tehničkih karakteristika, tako i sa aspekta obimnosti. Prilikom izrade projektnog zadatka se moraju imati u vidu svjetski trendovi u ovoj oblasti, razvoj savremenih tehnologija koje se vrlo brzo mijenjaju i napreduju, ali isto tako i kompleksnost turističkog sistema, kako bi se na sveobuhvatan način predstavila destinacija kroz turistički portal (prezentacija gradova, regija, Nacionalnih parkova, atrakcija, različitih turističkih proizvoda, ugostiteljskih i drugih objekata i slično). Sve navedeno zahtijeva dodatno vrijeme i konsultacije kako bi krajnji proizvod bio kvalitetan.

Sve navedene podatke i informacije autor članka i kompanija Fidelity Consulting bi dobili jednostavnim upitom ili uvidom u finansijske izvještaje Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Nadamo se samo da neće svoje klijente savjetovati na isti način.

 

 

Na ovo je konsultantska organizacija odgovorila sa dva teksta:

 

Ljubazni odgovor PR službi u kojem je, po upoznavanju sa obimom posla svoje firme zatražila sledeću dokumentaciju:

A sada kada smo se malo upoznali, evo i par pitanja za Vašu finansijsku službu:

  1. šta su zalihe koje su se u bilansu stanja pojavile u 2017. godini u iznosu od 3.215.000 eura dok su 2016. godine iznosile svega 786 eura? Zašto se u finansijkom planu za 2017. godini toliki iznos zaliha nigdje ne pominje?

  1. šta su ostale kratkoročne obaveze koje su se u bilansu stanja pojavile u 2017. godini u iznosu od 3.214.999 eura dok su 2016. godine iznosile svega 904 eura?
  2. u bilansu uspjeha je predstavljeno da su ostali prihodi NTO-a iznosili 3.525.718 eura, dok su u finansijskom planu isti planirani na 1.870.682 eura. Molimo za objašnjenje zašto je u finansijskom planu iznos prihoda manji za 1,7 miliona eura u odnosu na zvanični bilans uspjeha.
  3. u bilansu uspjeha je predstavljeno da su ostali rashodi NTO-a iznosili 3.135.018 eura, dok su u finansijskom planu isti planirani na 1.870.682 eura (isti kao i prihodi). Molimo za objašnjenje zašto je u finansijskom planu iznos rashoda manji za 1,4 miliona eura u odnosu na zvanični bilans uspjeha.

Tabela iz finansijskog plana

Tabela iz bilansa uspjeha

.

Podsjetiću vas da je jedini zvanični dokument koji služi za analizu finansijskih izvještaja bilans stanja i bilans uspjeha koji su predati Poreskoj upravi. Očigledno da finansijski plan ne sadrži sve prihode i rashode koji su evidentirani u bilansu uspjeha, te stoga možete imati problema kod nadležnih organa koji su zaduženi za poslovanje vaše institucije. Ne brinite, ovo vam nećemo naplatiti iako bi po vašim cjenovnicima mogli da “odvalimo” par hiljada eura.

 

.

O ranijim tenderima vezano za sadržaj portala www.montenegro.travel ali i novom portalu

  1. Zbog prirode vaše institucije, bilo bi lijepo znati da li ste upoznati sa otvorenim postupkom javne nabavke koji je raspisalo Ministarstvo turizma i održivog razvoja iz 2014. godine, broj: 12-723/5 za koji predviđa, između ostalog i sljedeće “dizajniranje i kreiranje sadržaja na sajtu”. Imajući u vidu da u finansijskom planu govorite o potrebi kreiranja sadržaja na portalu, da li ovo znači da se sadržaj koji se nalazi na sajtu www.montenegro.travel već jednom ili više puta plaćen i to u iznosu od 247.000 eura godišnje na period od 4 godine, kako je javnim pozivom predviđeno a sve dokumentovano odlukama  o izboru u Ministarstvu turizma i održivog razvoja. Usput, vrijednost tog godišnjeg poziva iznosi 247.000 eura ili 988.000 eura za period od 4 godine i to prije stupanja na snagu novog Zakona o javnim nabavkama. Bilo bi krajnje zanimljivo da se uporede izvještaji o realizovanim aktivnostima iz ovog ugovora i troškovima koje je ta kompanija prijavila u svojim finansijskim izvještajima. Prilično smo sigurni da ima značajnih odstupanja u ovim brojkama.
  2. Molim za pojašnjenje da li je u sklopu kreiranja sadržaja trebalo dodatno platiti kompaniju sa kojom ste 13.12.2017 godine potpisali ugovor o izradi welcome filma a na iznos od 14.280 eura ili je to predviđeno gore pomenutim okvirnim ugovorom, što bi značilo da je i ova aktivnost dvostruko plaćena. 
  3. Budite ljubazni i objasnite nam činjenicu da ste 06.09.2017 godine godine odabrali kompaniju koja će biti konsultant na projektu “usluga izrade projektnog zadatka za izradu web portala i praćenje realizacije projekta po tom osnovu.” i to platili 8.518,02 eura. Da, za konsultante ste platili 8,5 hiljada eura, pa bi bilo poželjno da objasnite kako je moguće da se za tu vrstu usluge potpisuju toliki ugovori.

Zar zaista mislite da ćemo zaboraviti da tender za izradu portala može ikada da košta 100.000 eura, kako ste vi to predvidjeli i počeli proces mogućeg (ne tvrdimo da jeste ali postoji osnov sumnje) namještanja tendera za izradu novog portala? Pišete da ste portal www.montenegro.travel platili 3.000 eura. Obzirom da je na portalu već navedeno ko je njegov autor (u donjem lijevom uglu), posjetili smo njihov sajt, izrada portala koji ste vi platili 3.000 eura košta oko 500 eura (kada se preračunaju dinari u eure). Ako primijenimo analogiju iz ovog slučaja, ispada da novi portal www.montenegro.travel treba maksimalno da košta do 15.000 eura a ne skoro 7 (sedam) puta više! 

.

.

Dodatno, Ministarstvo turizma i održivog razvoja je planiralo da za web sajt “Sva čuda Crne Gore” izdvoji 5.000 eura. Da li portal www.montenegro.travel zaista može da vrijedi 20 puta više? Da li vi stvarno mislite da će vam proći priča oko portala koji vrijedi 100.000 eura ako se znaju ovi podaci?

.
Poštovana PR službo NTO-a, za sami kraj ovog iscrpnog a nadamo se i preciznog odgovora, želimo da pohvalimo način na koji se pokušali da opradvate trošenje buduće trošenje 100.000 eura novca poreskih obveznika. Ipak, sugerišemo vam sljedeće: pogrešno ste definisali ciljnu grupu u obraćanju; ne obraćate se turistima i nezainteresovanim gražanima već ljudima koji se razumiju u tendere i finansije a umiju da sabiru dva i dva. Eh da – super ste simpatični kada nam sugerišete kako da savjetujemo klijente, zaista hvala od srca.

Mi vam ostajemo otvoreni za pružanje konsultantskih usluga koje su kvalitetne i od kojih samo može da vam bude bolje. Naravno, nikada neće koštati 100.000 eura pa sve i da treba da pravimo portal od plastelina ?

p.s. pratićemo raspisivanje tendera pa da vidimo što se to radi za 100.000 eura.

 

Drugo saopštenje je uslijedilo dva dana kasnije, po izostanku svake reakcije od strane NTO: Finansijski Wild beauty, navodimo najzanimljiviji dio:

Bićemo u dovoljnoj mjeri altruisti i dobri Samarićani pa ćemo potpuno besplatno uraditi analizu poslovanja Nacionalne turističke organizacije za poslednje 4 godine! Ne, ne, nećemo fakturisati naše konsultantske sate na ovu analizu. Mada, kad malo bolje razmislimo – ako za izradu portala planiraju 100.000 eura možda bi mogli da fakturišemo par desetina hiljada za ove naše nejednako bezvezne analize.

Kako bi pokazali da smo ozbiljni u namjerama da napravimo sasvim solidnu analizu, evo što smo tražili od nadležnih službi u Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

.

.

Za neupućene, tražili smo im, ni manje ni više nego – sve. Baš sve! Od bruto bilansa đe ćemo viđet bilansnu strukturu, do analitičkih kartica kupaca i dobavljača (čitajte: kome plaćaju i ko njima plaća), do subanalitike konta troškova (čitaj: znaćemo između ostalog koliko su para potrošili na čačkalice i kafu ali i na reprezanetaciju), do zaliha, ostalih kratkoročnih obaveza, PDV prijava, obračune amortizacije, Kontrolisaćemo da li rade Izvode otvorenih stavki, analiziraćemo fakture po tenderima, nabavkama malih vrijednosti, šopingu i ostalim pozivima. Baš ćemo da se potrudimo da odradimo jednu sistematsku analizu. E da, sve ćemo to da uporedimo sa finanijskim planom koji je javno dostupan a za koje smo ranije zaključili da ne korespondiraju sa zvaničnim finansijskim izvještajima.

Kada nam dostave ove silne podatke, trebaće na par nedjelja da ih sistematski obradimo, profesionalno analiziramo i na kraju da ih fokusirano prezentujemo javnosti.

 

Nastavak sage željno iščekujemo

 

VEZANO: Ponuda Crne Gore na globalnoj mreži nedovoljna i slabo iskorištena, država nema strategiju

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti