Kraljičina plaža čeka rušenje

Kompanija „Adritic properties“ zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, ogradila je stari hotel „Kraljičina plaža“ na samom ulazu u Miločerski park, te započela radove na izmještanju i gradnji nove trafostanice u okviru budućeg hotelskog rizorta.

Gotovo dva metra visoka metalna panel ograda postvaljena je prije dva dana oko hotela uz samo šetalište kroz park.


Zakupca je prethodno sa hotela u kojem je punih devet godina živio personal zapošljen u grad hotelu Sveti Stefan i Vili Miločer, skinuo kompletnu bravariju i iznio inventar, nakon čega je „Kraljičina plaža“ ostala praktično ruševina.


Iako je još prije godinu Ministarstvo održivog razvoja i turizma ( MORT) izdalo Hotesko turističkom preduzeću „Miločer“ koji je vlasnik nekadašnjeg elitnog hotela i zemlje u Miločerskom parku dozvolu da poruši „Kraljičina plažu“, kompanija grškog biznismena Petrosa Statisa odložila je ovaj poduhvat.


Do odlaganja rušenja je navjerovatnije došlo i zbog činjenice što resor na čijem se čelu nalazi ministar Pavle Radulović još nije pozitivno odgovorili na zahtjev HTP „Miločer“ i „Adriatic properties-a“ da se izda građevinska dozvola za gradnju novog hotelksog kompleksa na mjestu „Kraljičine plaže“. Za sada su započeti radovi na gradnji nove trafostanice i kablovskog voda, za pta je prije mjesec HTP „Miločer“ odnosno zakupac , dobili dozvolu.
Na mjestu stare „Kraljičine plaže“, trebalo bi da nikne novi hotelski kompleks sa depadansima, odnosno stanovima za tržište. Nakon što su pribavili svu potrebnu dokumentaciju po novim zakonskim propisima, HTP “Miločer” I “Adriatic properties” su krajem juna prošle godine zatražili građevinsku dozvolu od MORT -a .
Na mjestu starog hotela Kraljičina plaža predviđen je novi hotel, sa 60 hotelskih soba na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel sa osam etaža predviđena je gradnja i apartmanskog kompleksa sa 66 luksuznih stanova namijenjenih bogatoj klijenteli.
Takođe, investitoru , se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena .
Protiv izudavanja dozvole usprotivila se Opština Budva koja je dobila i svojstvu stranke u postupku. Skupšina opštine je prije pola godina jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštiti i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu. Nova opštinska vlast ne želi da se u Miločerskom parku grade stanovi za tržište, a protiv toga su i mještani koji su najavili i proteste ukoliko se to odobri.
Inače, ”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budvanska rivijera“ odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „ Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.
U međuvremenu Petros Statis kupio je preko svoje firme ”Monte rock” hotel ”Maestral”, čime je u njegovo vlansištvo prešao najatraktvniji dio crnogorske obale sa najelitnijim hotelima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti