Art fiction u Dukley galeriji

DUKLEY EUROPEAN ART COMMUNITY organizuje izložbu "ART FICTION" kreativne grupe MIR, koja će u utorak u 19 časova biti svečano otvorena u Dukley Art Gallery u zgradi nadomak Staroga grada


Prije 25 godina, odnosno 1993. godine u Odesi je formirana grupa „Opšti Status“ , kao debi mladih aktivista – Julije Depešmod, Igora Guseva i Vadima Bondero. Promoteri performansa su bili direktorica Muzeja moderne umjetnosti u Odesi – Margarita Žarkova i njen sin Sergej Anufriev, inspektor „Medicinske Hermenautike “.
Dvije godine kasnije , M. Žarkova, tada već direktorica pomenutog muzeja, nadgledala je zajednički projekat S.Anufrieva i I.Guseva „16 stanica Fontana“ (1995) , koji se može smatrati početnom tačkom osnivanja grupe „Svijet“. Tada se nazivala saradnja.


Poslije nekoliko godina zajedničkog rasuđivanja S. Anufrieva i I.Guseva uticali su na neodadistički pokret „BI BI“ u Kijevu , a zatim su oformili pokret u Odesi „ Art – jahači“ (2007. -2010.god.) , kao novi doprinos konceptualnoj i uličnoj umjetnosti.


Ponekad su se autori pojavljivali zajedno, ponekad odvojeno, ali njihova saradnja nikada nije prestala.
Ova grupa, kao punopravno, perspektivno , kreativno udruženje, konačno se oformila 2017. godine, odmah obilježivši ulaz u arenu savremene umjetnosti inovativnim projektom „ Art fiction “.


Ideja je da je umjetnost navigator u podsvjesnom svijetu gdje slika postaje preuveličana a koncepti postaju slike.
Ovdje, gdje istorija postaje mit, a događaji su arhetipovi, umjetnost postaje vodič , umjetnik onaj koji uhodi, a rad postaje vodič. Vodič po Zemlji čuda gdje infrastruktra turizma nije još uvijek napravljena.
Asocijativne veze raznose materijal iz info – polja a kulturni sloj filtrira poruku i daje svijesti polu završen proizvod iz kojeg je rad formiran kao umjetnički objekat i nezavisna činjenica.
Na primjer, aktivisti uzburkavaju kulturnu zajednicu prouzrokujući podsvjesnu želju da se stvori nešto što ne može biti izvedeno bukvalno ali može da bude izvedeno virtualno u umjetnosti, jednostavno oslikavajući ono što je željeno na slici i na taj način se postiže cilj , zato što su radnje dostupne svijesti „gledaoca“ samo kroz društvene mreže.
Umjetnost je preteča virtuelnosti , ona to proizvodi kao ideju i novu vrestu umjetnosti i može se boriti sa ovom vrstom zadatka bez pomoći elektronike, takoreći „manuelno“ koristeći tradicionalne metode uticaja na gledaoce.
U ovom projektu, sem poboljšanja kvaliteta polja aktivizma u umjetnosti, glavna stvar je razvoj psihotehnika virtuelnosti u umjetnosti , dizajnirana kao „ART- FICTION“.
Zadatak projekta je stvoriti meta poziciju u vezi aktivizma kao sredstva izražaja.
Svrha „ ART – FICTION “– otklanjanje patosa u umjetnosti kroz humor koji je svojstven Odesovoj školi za navigaciju.
Na ovaj način, u novom koordinantnom sistemu, umjetnost otkriva tajne, a upravo to je situacija u kojoj je patos irelevantan.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti