Vaterpolisti i dalje gazduju milionskom imovinom

Atraktivna parcela od 1.700 kvadrata u okviru turističkog naselja Slovenska plaža pored gradskog bazena, uknjižena je i dalje na Plivački vaterpolo klub „Budvanska rivijera“, sadašnja Budva.

Milionski vrijednu imovinu Opština Budva je prije deceniju poklonila dioničarskom društvu vaterpolo klubu, kada je po trećinu vlasništva u njemu je imala lokalna uprava Vlada i HG „Budvanska rivijera“. Međutim, parcelu od nešto više od hiljadu kvadrata koja se nalazi u komšiluku, koju je prije osma godina Opština takođe poklonila veterpolistima, a procijenjena na pola miliona eura, nikada nije prevedena na ovaj klub. To je utvrdila revizorka koja je radila reviziju poslovanja ViK „ Budva“ za 2016., a koju je angažovala nova uprava kluba.


Nova gradska uprava poručuje da iako je klub sada u njenom stopostotnom vlasništvu da će zemlju preknjižiti na lokalnu upravu.
A sve je počelo sada već davne 2008. kada Skupština opštine u vrijeme najveće građevinske groznice poklonila vaterpolo klubu 1.698 kvadrata u okviru turističkog naselja , da bi sredinom septembra 2010. uprkos oštrom protivljenju opozcije, lokalni parlament donio odluku da se vaterpolistima dodijeli još 1.016 kvadrata, kako bi se formirala urbanistička parcela.


Katastar je procijenio kvadrat zemlje na toj lokaciji, koja se nalazi nedlako od same plaže 450 eura. Iz opozcionih redova su se usprotivili poklanjanju milionski vrijedne imovine klubu, u kome tada nije bilo predstavnika Opštine u upravljačkim strukturama. Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji ucrtana je izgradnja devetospratnice.


Kao opravdanje dodjeljivanju zemlje, iz redova DPS moglo se tada čuti da se formira urbanistička parcela dovoljna za gradnju hotela koji će obezbijediti stabilno i trajno finansiranje kluba i definitivno relaksirati opštinski budžet. Podsjećamo da je godišnje iz budžeta u to vrijeme vaterpolo klub dobijao i do 250 hiljada eura.
Dodjela zemlje vaterpolo klubu dovela je tada u pitanje vladajuću koliciju DPS - SDP, jer se dva odbornika socijaldemokrata nijesu pojavila na glasanju kada se zemlja dodjeljivala klubu.


A praksu poklanjanja vrijednih zemljišnih parcela sportskim klubovima, uz obrazloženje da se time stvaraju uslovi da se klubovi mogu samostalno finansirati počelo je 2008. kada tadašnja gradska vlast na čelu sa DPS oodlučuje da pored samog mediteraskosg posrtskog centra dodijeli 3.000 kvadrata zemlje odbojkaškom klubu „Budvanska rivijera“, koji je planirao da pravi zgradu sa stanovima za tržište. Mještani kojima je zemlja oteta nakog Drugog svjetskog rata zagrađuju parcelu, te dolazi do protesta, zbog čega lokalni čelnici odlažu da odluku stave na dnevni red skupštinskog zasijedanja. Najbolje je prošao fudbalski klub Mogren koji u to vrijeme od Opštine dobija 89.609 metara kvadranih zemljišta na dvijema lokacije - 82.000 u naselju Dubovica i 7.000 kvadrata na Lugovima, u zaleđu Slovenske plaže.
Opština oduzima zemlju i na FK Mogren koji je trenutno ugašen ostaje upisano samo 2.500 kvadrata, koje je navodno pripadalo HG „Budvanska rivijera“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja