Promocija romana “Veliki rat” Aleksandra Gatalice

JU Narodna biblioteka Budve i Odbor za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu (1918- 2018) organizju predstavljanje romana “Veliki rat” Aleksandra Gatalice, u četvrtak, 14.juna sa početkom u 20h. O romanu “Veliki rat” koji je ovjenčan i NIN-ovom i nagradom “Meša Selimović”, u holu Akademije znanja u četvrtak će govoriti: autor Aleksandar Gatalica, književni kritičar Aleksandrar Jerkov i predsjednik Savjeta Biblioteke Predrag Zenović.

Veliki rat Aleksandra Gatalice govori o Prvom svjetskom ratu. Ispripovijedan je iz perspektive malih ljudi, čije se priče asocijativno smjenjuju, a sama tema postaje glavni junak romana, “stvara od sebe mit, čime Gatalica integriše najbolje elemente iz književnosti XX veka. Prvi svetski rat predstavljao je u književnosti modernizma pojavu koja ju je obeležila, ne zbog svog opsega koliko zbog promena na socijalnom i tehničkom planu u svetu. Sa druge strane, kombinacija istorijske i imaginarne građe, okretanje malom čoveku u mitskom prostoru i ironijski pristup prošlosti odgovara savremenoj poetici”gatalica.jpg

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja