„Perforacije“ Slobodana Tomića u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Petrovcu

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve), biće večeras u 21 čas otvorena site - specific izložba „Perforacije“ Slobodana Tomića, akademskog grafičara iz Splita. Izložbu će otvoriti mr Milena Živković, akademska grafičarka sa Cetinja.

Site-specific izložba sastoji se od projekcije animiranog filma „Perforacije“ (00:9:28, 2018) i instaliranih mobila - otisaka na folijama. Film će se projektovati na centralni zid galerije. Mobili -otisci kadrova iz filma biće postavljeni uz ostale zidove, djelimično i po prostoru galerije. Naziv filma "Perforacije" sugeriše krhkost civilizacije. Film nema klasičnu naraciju. Sastavljen je od pet kratkih filmova: Temple, Decline, Exodus, Death Factory i Necropolis.
Sadržaj filma je nadrealistički prikaz civilizacije u njenoj religiozno-tehnološkoj dilemi. Taj sukob dva oprečna principa podstiče otuđenost, egzodus, tehnološki suicid i na kraju rušenje Hrama kao tragično razrješenje identiteske paradigme civilizacije. Filmovi su povezani na način da prenose atmosferu, arhitekturu i likove jedan u drugi, ali su i kontrapunktni u atmosferi, tempu, muzici i šumovima. Humanoidni likovi su pojednostavljeni i ogoljeni, poput robota-lutaka, a ostale figure su nadrealne kreature koje predstavljaju sveštenstvo, vojsku, mitološke zvijeri itd. Oblikovani su jednostavnim crno-bijelim formama, u sukobu sa dehumaniziranom arhitekturom. Jedini nagovještaji humanosti predstavljaju oči i usta koja se povremeno pojavljuju na tjemenu lutki ili zidovima hramova. Njihove uloge su različite: usta na hramovima kao da broje i odvajaju pastvu od nepodobnih, "grešnika", a oči i usta na tjemenima lutaka-vjernika izražavaju strah, tjeskobu i pomirenost sa sudbinom. Tjeskobu pojačava i muzika, kao i ekspresivni kontrasti crno-bijelog isprepleteni elementima hladne arhitekture.
Slobodan Tomić je rođen u Splitu 1960. godine. Diplomirao na ALU u Sarajevu 1984. Godine na odsjeku grafike, u klasi Dževada Hoze. Predaje grafiku i 3D oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlaže na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu. Takođe učestvuje na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma. Eksperimentiše na području grafike, animacije i novih medija. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za grafiku i kratki film. Živi u Splitu. Predaje na predmetima Grafika i 3D oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Izložba će biti otvorena do 27. avgusta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti