U Budvi otvoreni sajmovi građevinarstva, energetike i voda

Sajamska sezona u Budvi počela je danas nakon što su na Jadranskom sajmu otvorene tri međunarodne sajamske manifestacije - 40 sajam građevinarstva, 13. sajam voda, vodovoda i sanitarnih tehnologija i 6. sajam energetike.

Direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković podsjetio da je Narodne Republika Kina - zemlja partner međunarodnih manifetscaija
„Njihovo prisustvo predstavlja veliku čast za Jadranski sajam. Ovo je prilika da podsjetim na veliku izložbu umetničkih zanata i narodne radinosti koja je na Jadranskom sajmu održana daleke 1979. godine, kada je izloženo 1000 eksponata, a koja je, prema istorijskim izvorima, predstavljala jedan od značajandogadjaja ovoga tipa koji su se održali na Jadranskom sajmu, u Budvi i Crnoj Gori.“
U kontekstu obilježavanja pet decenija poslovanja Jadranskog sajma, Bujković je kazao da je riječ o kompaniji koja se s pravom naziva privrednom kapijom Crne Gore, i podsjetio da je Sajam tokom dugog, polustoljetnjeg perioda, bio jedini izložbeni, namjenski prostor sa profesionalnom organizacijom na istočnoj obali Jadranskog mora.


„Ovo je prilika i da istaknemo činjenicu da i Sajam gradjevinarstva čijem otvaranju prisustvujemo, takodje obilježava svoj 40 jubilej. Dugo godina smo isticali da se Sajam gradjevinarstva održava na kraju turističke sezone, kada na Mediteranu tek počinje glavna građevinska sezona. Reč je o privrednoj izložbi sektora u kojem je u proteklom periodu, kao u malo kojem drugom polju privredne dijelatnosti, bio jako veliki broj novih proizvoda, tehnike i instrumenata. Gradjevinarstvo, inače, kao sektor u značajnoj meri doprinosi rastu crnogorske ekonomije“ – kazao je Bujković i poželio svim izlagačima i posjetiocima jubilarnog sajma puno uspjeha i poslovnih poduhvata.


Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović čestitao je Jadranskom sajmu na ovom jubileju i naglasio da je u proteklih pet decenija Jadranski sajam bio sinonim povezivanja poslovne struke Crne Gore, regiona i inostranstva.
„Svojim poslovanjem Jadranski sajam snažno je doprinosio i još uvijek doprinosi razvoju našeg turizma. Tokom 50 godina, toliko je izlagača, poslovnih ljudi, gostiju i medija čulo za našu opštinu upravo zahvaljujući izuzetno brojnim manifestacijama Jadranskog sajma. Mi, u budućem periodu, imamo zadatak da Jadranskom sajmu pomognemo da se transformiše u moderan sajamski i kongresni centar. Naš je cilj zajednički: razvijati kongresni turizam u Budvi“ – podcrtao je Krapović, i izrazio nadu da će brojni i raznovrsni proizvođači ovdje pronaći nove poslovne ideje, uvjeren da će im Budva u tome biti dobar domaćin.


Ministar zaštite životne sredine NR Kine Li Ganđje podsjetio je da su prije 39 godina, kada je Kina upravo započela s reformom i otvaranjem, prisustvovali drugom Sajmu, kao partnerskoj zemlji.
„Do sada, kineske reforme i njeno otvaranje implementiraju se preko 40 godina, sa značajnim promjenama koje se odvijaju u socio-ekonomskom razvoju, ekologiji i zaštiti životne sredine. Sajam je postao važan događaj za poslovanje u ovoj regiji. Ima značajnu ulogu u unapređenju razmjene tehnologija i poslovne saradnje na infrastrukturi. Povodom jubileja 40. Godina Sajma građevinarstva, molim Vas da dopustite da uputimo najtoplije čestitke Jadranskom sajmu za velika postignuća i doprinose koje ste do sada ostvarili“ – kazao je Ganđje i izrazio nadu da bi preduzetnici mogli iskoristiti ovu priliku za poboljšanje komunikacije i razmjene i učiti jedni od drugih o održivoj infrastrukturi, zelenoj ekonomiji, čistoj energiji i tehnologiji zaštite oživotne sredine, među ostalim područjima.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović svečano otvarajući ove tri međunarodne sajamske manifestacije na početku se zahvalio ministru Li Ganđjeu na podršci koju je Vlada Narodne Republike Kine pružila kako bi se Kina na ovom sajmu prezentovala kao zemlja partner i zemlja sa kojom Crna Gora ima tradicionalno prijateljske odnose. Posebno je ukazao na značaj jubileja Jadranskog sajma i ulogu ovog Društva u privredi Crne Gore:
„Iskreno čestitam svima onima koji su tokom pola vijeka rada Sajma utkali svoj trud i znanje u ovaj vrijedan jubilej. Pozivam vas da nastavite da uspješno služite privredi Crne Gore, njenoj promociji i doprinosite njenom razvoju“ – poručio je Simović.


Potpredsjednik Vlade je ukazao na značaj učešća izlagača iz čak 18 zemalja, što, kako je kazao, predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinsog sektora, i naglasio da je jedan od konkretnih ciljeva razvoja građevinarstva u Crnoj Gori integrisanje u evropsko tržište građevinarstva.
„Da smo na dobrom putu, potvrđuju nam i relevantne međunarodne institucije i organizacije, prije svih Međunarodni monetarni fond, koji je u ovoj godini, godini intenzivnih radova na prvoj dionici autoputa (Bar – Boljare) i planiranja gradnje narednih, konstatovano da crnogorska ekonomija ima dobar učinak, da se finansijski sektor unapređuje, da napori Vlade Crne Gore u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate, da su stabilizovani makroekonomski izgledi“- naglasio je Simović.
O značaju međunarodnih sajamskih izložbi, potpredsjednik Vlade je kazao:
„Organizacijom ovakvih međunarodnih manifestacija, potvrđujemo da je Crna Gora, njena ekonomija i provreda, otvorena zs globlno tržište. Želimo da podstičemo konkurentsku borbu i tržišnu utakmicu koja stvara kvalitet i doprinosi razvoju. Nijesmo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva., što najbolje potvrđuju investitori iz 113 zemalja koje posluju u Crnoj Gori.
Vjerujemo da su sve ovo snažni motivi inostranim kompanijama da obrate pažnju na Crnu Goru i mogućnosti koje su im dostupne kroz poslovni i investicioni ambijent koji smo kreirali, i koji konstantno unapređujemo“ – kazao je Simović i poželio svim učesniima Sajma puno uspjeha i novih poslovnih kontakata koji će, kako je uvjeren, rezultirati kokretnim projektima i poslovnim rezultatima.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti