Promocija knjige Jasenke Lalović „S one bande moje gore“

Кnjiga Jasenke Lalović „S one bande moje gore“ biće predstavljena u organizaciji Narodne biblioteke Budve, u amfiteataru Akademije znanja, u utorak, 26.februara sa početkom u 19 časova. Pored autorke, knjigu će predstaviti profesorica Milica Vuković, a razgovor će voditi Stanka Stanojević. Odlomke iz knjige „S one bande moje gore“ čitaće učenici drugog razreda gimnazije SMŠ „Danilo Кiš“ u Budvi – Mirjana Кasalica i Damjan Vujačić.

Priča Jasenke Lalović smještene je vremenski između dva svjetska rata na prostoru s ove i „sone bande moje gore“, na prostoru, kako je u priči ispisano: „Dva svijeta, jedan do drugog, a zauvijek prećečeni. Taman ka’ ulje i voda. Džaba ih miješaš. Vazda će se jedno od drugog razdvojit".
U dijelu „Reč autora“ Jasenka Lalović između ostalog navodi: „ Ova knjiga je mali pomen tom vremenu. Moj skroman pokušaj da se dotaknem žena koje su nepravedno gurnute u stranu. Zanemaren je njihov značaj. Možda im je zahvalnost za sve što su stoički podnosile više ispisana podrazumevanjem nego rečima. I tek kad sam kroz likove zakoračila u to doba uočila sam da je mnogo toga na samoj ivici zaborava. Samo zato što su svesno pristale da ostanu u senci svih svojih muškaraca. Muževa, očeva, braće i sinova... Svoju sudbinu su prihvatale tako što su dostojanstveno iznosile sve ono što im je nametala, svesne da jake muškarce rađa jaka žena.“
Jasenka Lalović je Paštrovka rođena u Baru 1965.godine. Osnovnu školu završila je u Petrovcu, a gimnaziju u Baru. Studirala je u Beogradu na Filozofskom fakultetu na odsjeku za Sociologiju. Radila je na Radio-televiziji Srbije. Pisanjem se bavila oduvijek, ali je tek u pedesetim odlučila da objavi svoj prvi roman. Živi u Beogradu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja