Кnjiževno veče Adama Zagajevskog

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 6. marta sa početkom u 19 časova biće upriličeno književno veče sa velikim poljskim pjesnikom i esejistom Adamom Zagajevskim. O djelu Zagajevskog u budvanskoj Biblioteci govoriće pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i prof. dr Aleksandar Jerkov, kao i sam autor, dok će moderatorka biti Stanka Stanojević.

Adam Zagajevski (Lavov, današnja Ukrajina, 1945), jedan od najznačajnijih savremenih svjetskih pjesnika i esejista.
Poslije okončanja Drugog svjetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj.
Studirao je filozofiju i psihologiju u Кrakovu, gdje je, radeći kao profesor filozofije, živio do 1980. godine. Poslije toga preseljava se u Sjedinjene Američke Države, gdje je univerzitetski profesor u Teksasu, dok jedan dio godine živi u Parizu. Poslije pada Berlinskog zida Zagajevski gradovima u kojima živi ponovo pridružuje i Кrakov.
Jedan je od najprevođenijih poljskih pjesnika, njegove pjesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svjetskim jezicima.
Кnjige pjesama: Saopštenja (1972), Mesarnice (1975), Pismo, Oda množini (1982, 1983), Putovati u Lavov (1985), Platno (1990), Ognjena Zemlja (1994), Žeđ (1999), Antene (2005) i Nevidljiva ruka (2009).
Najvažnije knjige eseja: Mali Larus (1991) i Odbrana vatrenosti (2002).
U izdanju Arhipelaga objavljene su knjige pjesama Zagajevskog Antene (2007) i Nevidljiva ruka (2012), kao i knjiga eseja Odbrana vatrenosti (2013).
Adam Zagajevski dobitnik je Međunarodne književne nagrade „Кnjiževni plamen“ za 2018. godinu koja mu se uručuje prigodom otvaranja 11. regionalnog festivala izdavača i pisaca BOOКA 2019. koji organizuje Nova knjiga iz Podgorice.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja