Igre malih zemalja Evrope

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna ove godine biti domaćin Igara malih zemalja Evrope.

Naša zemlja prvi put će biti domaćin jednog multi-sportskog takmičenja, koje će okupiti oko dvije hiljade učesnika – sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara, volontera...


Riječ je o takmičenju koje okuplja sportiste iz devet zemalja sa manje od milion stanovnika – pored crnogorskih, nadmetaće se sportisti iz Malte, Andore, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra i Islanda.
Igre malih zemalja održavaju se od 1985. godine, a Crna Gora učestvuje od 2011.
Epicentar zbivanja na Igrama malih zemalja biće Budva. U kompleksu Slovenska plaža, biće smješteni učesnici-sportisti, a Budva će biti domaćin i zvaničnicima nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja učesnica.
Očekuje se da će našu zemlju i Budvu prvi put posjetiti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.
U Budvi će se održati svečana ceremonija otvaranja Igara, i to na platou ispred Starog grada, koji je atraktivnom lokacijom i izgledom, idealno mjesto za početak lijepe sportske, i ne samo sportske priče, na izmaku proljeća i početku ljeta u našoj turističkoj prijestonici.
U Budvi će se održati takmičenja u odbojci (žene i muškarci), odbojci na pijesku, streljaštvu, boćanju i tenisu.
Pored Budve, sportska takmičenja održaće se u Baru (košarka, atletika), Podgorici (plivanje), Cetinju (džudo) i Tivtu (stoni tenis).
Igre malih zemalja Evrope, kao i sva takmičenja pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, nisu samo festival sporta, već imaju i mnogo širi značaj.


To je prilika da se brojni gosti upoznaju sa prirodnim ljepotama i turističkim atrakcijama Crne Gore i Budvanske rivijere, da upoznaju našu kulturu i običaje, da osjete poseban mediteranski duh...
Igre malih zemalja u Crnoj Gori biće značajne i po tome što se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda.
Biće to prve “Zelene igre”, koje će se organizovati u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine.
Zbog toga Igre imaju dva slogana – prvi je “How big we are” – “Koliko smo veliki”, a drugi “Be fair by nature” - “Prirodno je biti fer”.
S obzirom na broj učesnika i širinu svih mogućnosti koje nudi ovakva manifestacija u pogledu promocije naše zemlje i Budve, može se reći da su Igre malih zemalja Evrope za Crnu Goru – Olimpijske igre u malom.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja