Print this page

Igre malih zemalja Evrope

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna ove godine biti domaćin Igara malih zemalja Evrope.

Naša zemlja prvi put će biti domaćin jednog multi-sportskog takmičenja, koje će okupiti oko dvije hiljade učesnika – sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara, volontera...


Riječ je o takmičenju koje okuplja sportiste iz devet zemalja sa manje od milion stanovnika – pored crnogorskih, nadmetaće se sportisti iz Malte, Andore, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra i Islanda.
Igre malih zemalja održavaju se od 1985. godine, a Crna Gora učestvuje od 2011.
Epicentar zbivanja na Igrama malih zemalja biće Budva. U kompleksu Slovenska plaža, biće smješteni učesnici-sportisti, a Budva će biti domaćin i zvaničnicima nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja učesnica.
Očekuje se da će našu zemlju i Budvu prvi put posjetiti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.
U Budvi će se održati svečana ceremonija otvaranja Igara, i to na platou ispred Starog grada, koji je atraktivnom lokacijom i izgledom, idealno mjesto za početak lijepe sportske, i ne samo sportske priče, na izmaku proljeća i početku ljeta u našoj turističkoj prijestonici.
U Budvi će se održati takmičenja u odbojci (žene i muškarci), odbojci na pijesku, streljaštvu, boćanju i tenisu.
Pored Budve, sportska takmičenja održaće se u Baru (košarka, atletika), Podgorici (plivanje), Cetinju (džudo) i Tivtu (stoni tenis).
Igre malih zemalja Evrope, kao i sva takmičenja pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, nisu samo festival sporta, već imaju i mnogo širi značaj.


To je prilika da se brojni gosti upoznaju sa prirodnim ljepotama i turističkim atrakcijama Crne Gore i Budvanske rivijere, da upoznaju našu kulturu i običaje, da osjete poseban mediteranski duh...
Igre malih zemalja u Crnoj Gori biće značajne i po tome što se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda.
Biće to prve “Zelene igre”, koje će se organizovati u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine.
Zbog toga Igre imaju dva slogana – prvi je “How big we are” – “Koliko smo veliki”, a drugi “Be fair by nature” - “Prirodno je biti fer”.
S obzirom na broj učesnika i širinu svih mogućnosti koje nudi ovakva manifestacija u pogledu promocije naše zemlje i Budve, može se reći da su Igre malih zemalja Evrope za Crnu Goru – Olimpijske igre u malom.

PODIJELI