Avgustovske plate niže nego lani

Avgustovske plate niže nego lani

Da je standard sve lošiji, da cijene rastu, a plate padaju, potvrđuje i najnovija analiza zavoda za statistiku, po kojoj je avgustovska zarada bila za jedan odsto niža od plate koja je bila u istom periodu prošle godine.

Prosječna zarada (bruto) u avgustu 2013. godine u Crnoj Gori iznosila je 721 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 475 eura. U odnosu na jul 2013. godine prosječna (neto) zarada u avgustu 2013. godine zabilježila je rast od 1,3%. Prosječna (neto) zarada u avgustu 2013. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je pad od 1%, dok je u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2012. godini zabilježila pad od 2,5%. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu 2013. godine u odnosu na jul 2013. godine zabilježile pad od 0,1% proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 1,4%.

 

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu 2013. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Umjetnost, zabava i rekreacija (9,4%), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (8,2%), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (7,7%), Ostale uslužne djelatnosti (6,5%), Građevinarstvo (5,8%), Vađenje ruda i kamena (2,4%), Trgovina na veliko i trg. na malo, popravka motornih vozila i motocikala (2,1%), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,6%), Državna uprava, obavezno socijalno osiguranje (1,6%), Obrazovanje (1,6%), Prerađivačka industrija (1,0%), Usluge smještaja i ishrane (0,3%), dok je pad zabilježen u sektorima: Poslovanje sa nekretninama (14,4%), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (4,3%), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (2,7%), Saobraćaj i skladištenje (2,5%), Informisanje i komunikacije (1,5%), Zdravstvena i socijalna zaštita (1,2% ) i Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti (0,6%).

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja