Održano predavanje „Predmeti, gradovi, ljudi“ Dejana Suđića, direktora Muzeja dizajna u Londonu

U organizaciji JU Narodne biblioteke Budve i JU Muzeja i galerija Budve, u subotu 23. marta u 19h u Modernoj galeriji, održano je predavanje „Predmeti, gradovi, ljudi“ Dejana Suđića, direktora Muzeja dizajna u Londonu.

O savremenoj arhitekturi i dizajnu sa gospodinom Dejanom Suđićem je razgovarao gospodin dr Predrag Zenović.

Dejan Suđić (Deyan Sudjic), britanski pisac i direktor Muzeja dizajna u Londonu, predstavlja vodeće ime u svijetu u oblasti dizajna i arhitekture.

Porijeklom iz Paštrovića, Dejan Suđić je svojim knjigama, publicističkim i profesionalnim radom ostavio neizbrisiv trag u britanskoj kulturi.

U svojoj impresivnoj biografiji, bio je dekan Fakulteta umjetnosti, dizajna i arhitekture na Kingston univerzitetu, vanredni profesor na Kraljevskom koledžu umjetnosti, umjetnički direktor Venecijanskog bijenala za arhitekturu 2002. godine, stručni konsultant u više projekata na temu urbanog planiranja, dobitnik više kraljevskih ordena i priznanja.

Suđićevo stvaralaštvo prati i upečatljiv publicistički rad.

Pisao je kritiku o dizajnu i arhitekturi za Observer, bio jedan od osnivača mjesečnika o arhitekturi „Blueprint“ i urednik „Domus“-a (2000-2004).

Neka od najvažnijih djela Dejana Suđića su: Kultni predmeti (1985), Grad od 100 milja (1993), Kompleks zgrada: kako bogati i moćni oblikuju svijet (2006), Jezik stvari: razumjeti svijet poželjnih predmeta, B kao Bauhaus (2014).

Na poziv predsjednika Opštine Budva gospodina Marka Carevića, gospodin Dejan Suđić je bio u dvodnevnoj posjeti našem gradu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja