Print this page

Svjetska jedriličarska regata RC44 u Porto Montenegru

Devet RC44 timova, od 10. do 14. aprila, će debitovati u akvatorijumu Porto Montenegra i Boke Kotorske, a cijela jedriličarska javnost će očekivati svjetske rezultate iz Crne Gore!

Osim što ova regata mapira Jedriličarski klub Porto Montenegro i Crnu Goru na globalnu jedriličarsku scenu, ovaj regata je sjajna prilika za crnogorsku javnost da uživo gleda pravi sportski spektakl na vodi.

Pozivamo sve mještane da u periodu trajanja regate, od 11:00h, svoje barke i brodove odvežu iz luke, i plove Bokom kako bi prisustvovali istoriji koju ispisuju svjetski jedriličari u našem mjestu, a svi zainteresovani iz Crne Gore imaju mogućnost da 12. aprila od 11h se ukrcaju na brod Vodena kočija na gradskoj rivi Pine, i uživaju u krstarenju sa pogledom na jedriličarsku utrku i dva bokeška školja.

Crna Gora djeluje kao predivna lokacija - predio u kojem će se održati trka se nalazi u zalivu okruženom masivnim planinama, tako da očekujemo mirno more i lagane vjetrove koji mijenjaju pravac. To će svakako dovesti do komplikacija, jer niko od takmičara neće imati jasnu prednost u odnosu na druge, i to ovu regatu čini nepredvidljivom i neizvjesnom. Tome se svi radujemo - objašnjava taktičar tima Aqua, Kameron Eplton.

U sezoni 2019, nova lica će biti taktičari Tom Slingsbi, koji preuzima ulogu Dina Barkera u timu Nika, koji brani svjetsku titulu, kao i Ed Berd koji se priključuje timu Peninsula Petroleum Sailing i mijenja dugogodišnjeg taktičara Vaska Vaskota. Među redovne učesnike, koji su napravili samo male promjene u svojim posadama i koji se nadaju da će im se ta dosljednost isplatiti, spadaju dugogodišnji favoriti – tim Aqua, Krisa Bejka, tim Aleph Racing, Uga Lepika, tim Bronenosec, Vladimira Ljubomirova i Kirila Frolova i tim Artemis Racing, Torbjorna Tornkvista. Branioci titule, tim Charisma, Nika Puna, osvojili su titulu 2018. godine sa poenom više od najbližih rivala, tima Nika, Vladimira Prosikina, i tima CEEREF, Igora Laha. Tokom 2018. godine, i Puns i Prosikin su se očajnički borili sa dosljednošću, ali su uspjeli da ostvare povoljan rezultat pred završnu trku sezone. Ova utrka će zaista biti nepredvidiva.

Ova regata, koja će se po prvi put održati u Porto Montenegru, biće prva trka sezone 2019 u takmičenju 44Cup, koje obećava da će biti dugo, neizvjesno i zahtjevno. 44Cup se sastoji od pet regata, a završna će se održati u novembru na Majorki.

PODIJELI

Tagged under