Predstavljanje budvanskog Starog grada u novom svjetlu

Pokrenuta jedinstvena turistička inicijativa „Kreativna istorija Balkana”

Stari grad i Citadela u Budvi postali su dio nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasljeđe Balkana i to zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“ (CHBT). Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasljeđe: budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.


Danas je, prvim u nizu događajem, održanim u Budvi u Crnoj Gori, započeto predstavljanje ove inicijative, a ujedno je i prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom svijeta predstaviti turističke bisere kulturnog nasljeđa Balkana.


Predsjednik UO Exit fondacije Ivan Petrović naglasio je da Balkan posjeduje izuzetno bogato kulturno nasljeđem kojem je neophodno brendiranje i savremena promocija putem kreativnih industrija, ali i očuvanje i održivost kroz razvoj kulturnog turizma: „EXIT tim vjeruje i radi na tome da Balkan postane jedan od najatraktivnijih regiona svijeta u oblasti turizma i kreativnih industrija. Ovim projektom želimo da kroz priču o četiri tvrđave Balkana, predstavimo milionima turista širom svijeta da je ovaj region kolijevka i mjesto susreta brojnih civilizacija koje su postojale na ovim prostorima od pamtivijeka.“


Projekat „Creative History Balkans Tour“ dovešće do kreiranja, promocije i razvijanja regionalnog turističkog proizvoda na inovativan način, koristeći specijalizovanu internet platformu, koja će privlačiti nove generacije. Predstavljanje najljepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševjekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprinijeti turističko-ekonomskom rastu Balkana.


Dr Predrag Zenović ispred Opštine Budva vjeruje da će ovaj projekat otvoriti mostove između društava i država i njihovih nekad, naizgled, nepomirljivih prošlosti: „Budvanska Citadela je, na primjer, prostor nastanka antičkog akropolisa, jedno vrijeme sjedište zetskog mitropolita, kasnije Austrougarsko vojno utvrđenje. Tvrđave predstavljaju svjedočanstva prošlih vremena, ali svojim odnosom prema prostoru u sadašnjosti predstavljaju pokretače stvaralačkog i mjesta umjetničke razmjene“, izjavio je Zenović i dodao da Služba menadžera Opštine Budva kao jedan od svojih prioriteta ima valorizaciju fortifikacione arhitekture u Budvi i njenoj okolini, te da projekat “Creative History Balkan Tour” predstavlja jednu odličnu smjernicu.


Za Akademsku slikarku iz Budve, Jelenu Papović, Stari Grad predstavlja posebno mjesto, jer upravo tu stvara umjetnička djela i smatra da boravak u starim utvrđenjima daje privilegiju života u vremeplovu, te da svaki kamen predstavlja portal u novi svijet.: „Pojačana senzitivnost umjetnika može sabrati energiju takvog mjesta i svevremenost jednog umjetničkog djela pretočiti u neprolaznost. Zato možda djelujemo i romantično i zaneseno onima koji znaju da iznova prolazimo istim ulicama, a iznova se oduševljavamo balkonima, crtežima vremena u kamenu, igri krovova i plavetnilu neba“, rekla je Papovićeva.


Prisutnima je na promociji projekta „Creative History Balkans Tour“ prikazan novi pristup afirmisanja budvanskog Starog grada, jednog od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti