Novi servis - jednostavnije do lista nepokretnosti

Crnogorski građani će ubuduće moći da do lista nepokretnosti dođu na jednostavan način – odlaskom kod notara kojima je omogućeno da koriste novi servis Uprave za nekrtenine i da automatski preuzimaju podatke iz katastarskih evidencija u formi digitalno potpisanog elektronskog lista nepokretnosti. Novi servis je testiran mjesecima, a osim notarskim kancelarijama biće dostupan i korisnicima kojima su podaci iz katastarskih evidencija potrebni za obavljanje zakonom propisanih djelatnosti.

Ova nova forma, bitno će skratiti vrijeme za sklapanje pravnih poslova kod notara. Takođe, Uprava za nekretnine, vodeći se načelom efikasnosti, na ovaj način, građanima nudi jednu sasvim formu pristupa katastarskim podacima i dokumentaciji koja im je neophodna – bez odlaska u katastar i bez čekanja u redovima, a obezbijeđen je pristup terenutno ažuriranim podacima.

Direktor Uprave za nekretnine, Dragan Kovačević, na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Ministarstva Pravde (direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor ) kao i predstavnicima Notarske komore, razgovarao je na temu normativnog uređenja elektronskom pristupu podacima Uprave za nekretnine od strane notara. Akcenat je stavljen na zaštiti ličnih podataka koji će se razmjenjivati putem ovih servisa. Procijenjeno je da ta stavka mora predstavljati prioritet. Zaključak je da predloženo softversko rješenje, pored niza benefita koje donosi građanima, takođe i zadovoljava sve propise i peporuke Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, u ovoj oblasti.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti