Print this page

Nelegalni pontoni, grade tuševe na divlje , izlivaju betonske ploče

Kontrolori javnog preduzeća "Morsko dobro" kostatovali su brojne nepravilnosti prilikom kontrole obale na području tivatske opštine.

- na lokaciji Brda, označenoj kao 9.5 (Plutajući privremeni objekat, akva prostor u uvali Brda ispred kat. parcele 635/2 i 637/1 K.O. Đuraševići, komercijalno privezište sa operativnim dokom i pristupnim mostom) bespravno su postavljeni plutajući pontoni dimenzija cca 70m x 2,5m, za obalu vezana tri plovna objekta, (dva dužine cca 20m bez jasno istaknutog naziva, i jedan dužine cca 20m sa istaknutim nazivom). Na plovnim objektima nisu istaknuti brojevi i zastave, niti je primijećena posada.


- u dijelu akvatorija su bespravno usidrena dva plovna objekta dužine cca 8m, na kojima zbog daljine sidrenja od obale nije moguće jasno utvrditi brojeve na bokovima plovnih objekata. Na istima nije primijećena posada, a iz akvatorija nije uklonjen ranije nasut kameni materijal dimenzija cca 7m x 1,5m, dok je na dijelu kat. parcele 637/1 KO Đuraševići bespravno postavljena kamp prikolica.


- na lokaciji Belani, kupalište označeno kao 7A u Atlasu crnogorskih plaza i kupališta u opštini Tivat, na pješčanom dijelu kupališta, korisnik je izlio betonsku ploču površine cca 80 m2 (dimenzija 15m x 5,3m odnosno površine 79,5m2) sa visinom 20cm, dok je na dijelu betonirane ploče prema jugoistočnom dijelu izvršena gradnja tri betonska zida visine 3,3metra, dužine 1.5m; 5m; i 1,5m. Atlasom crnogorskih plaža i kupališta za opštinu Tivat predviđeno je da maksimalne površine šanka i njemu pripadajuće terase iznose P=18m2 odnosno P=50m2, što je prekoričano uz odstupanje od Urbanističkih uslova za postavljanje odnosno građenje objekata namijenjenih za ugostiteljsvo pri izgradnji privremenog objekta.


- Na istoj lokaciji, korisnik je izgradio toalete, tuš kabine i svlačionice površine cca 30m2, što nije definisano gore navedenim ugovorom o korišćenju. Radovi su izvedeni u skladu sa Projektom obalnog uređenja- Šetalište Belani, u kojem su definisani kao objekat 1.


Kako se navodi u zapisniku kontrolora potrebno je izvršiti kontrolu prostora – inspekcijski nadzor u cilju uklanjanja sadržaja koji nijesu postavljeni odnosno izgrađeni u skladu sa pozitivnim propisima.

Foto: JP Morkso dobro

PODIJELI