Otvoreni vikend nauke u Porto Montenegru

Otvoreni vikend nauke u Porto Montenegru

Porto Montenegro i Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke Prona i Centrom za promociju nauke iz Beograda, organizuje Otvoreni vikend nauke u Porto Montenegru, u subotu 28. i u nedjelju 29. septembra.

Zanimljivo i nazaboravno putovanje kroz svijet nauke, započinje Projekcijom u mobilnom planetarijumu, u subotu, 28. septembra od 16h, u upravnoj zgradi kompanije Adriatic Marinas (bivši Dom Vojske) u Tivtu. Projekcije u planetarijumu odvijaće se na svakih sat vremena, do 19h, a maksimalan kapacitet planetarijuma je pedeset osoba. U nedjelju, 29. septembra, projekcije počinju već od 12h, a poslednja je zakazana za 18h.

 

Zbirka pomorskog nasljeđa u toku Otvorenog vikenda nauke postaće svojevrsna naučna laboratorija. U subotu 28. septembra od 16h do 20h, i u nedjelju 29. septembra od 12h do 17h, Fondacija za promociju nauke i istraživanja Prona osmislila je specijalne radionice, koje će školarcima omogućiti da kroz igru i zabavu otkriju zakone fizike, matematike, hemije, ali i da se oprobaju u kvizovima znanja, mozgalicama i različitim ogledima. Pored toga, tim mladih naučnika i istraživača Prona-e biće zadužen i za izvođenje zanimljivih i atraktivnih eksperimenata iz biologije, fizike i hemije.

 

Planetarijum pruža avanturu istraživanja svemira - projektuje slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata Univerzuma, stvarajući tako nezamjenjivo obrazovno iskustvo. On inspiriše i obrazuje sve starosne kategorije o našem okruženju, samoj planeti Zemlji i našem mjestu u Univerzumu. Projekcije u mobilnom planetarijumu jedinstvena su prilika za proširivanje znanja i predstavljaju izuzetno zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje s astronomijom i srodnim naukama. Upravo su planetarijumi korišteni za obuku astronauta u programima Apollo i Gemini u kritičnim fazama obuke u nebeskoj navigaciji.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja