Print this page

Oporezivaće se i neprodati stanovi

Uprava javnih prihoda Opštine Budva ubuduće će oporezovati i stambeno – poslovne, objekte u izgradnji i nepokretne privremene objekte, koji se grade duži vremenski period , a nijesu privedeni namjeni. To je jedna od ključnih novina nacrta Odluke o porezu na nepokretnost, koju je sačinila opštinska uprava.

Investitori su koristeći dosadašnje propise većinu neprodatih stanova i poslovnih prostora, vodili kao još neizgrađen i time sebi obezbjeđivali da ne plaćaju porez na nepokretnost za gotovo stambeno poslvone prostore.


Do sada ove kategorije nijesu bile predmet oporezivanja a novom odlukom se daje mogućnost da se i objekti koji se grade duži vremenski period oporezuju bez obzira što nisu privedeni namjeni.
Stope za oporezivanje za ove neporetnosti su 0,50 odsto za stambeno – poslovne objekte, 1,00 odsto za objekte u izgradnji i 0,40 odsto nepokretne privremene objekte. Građevinsko zemljište se oporezuje stopom od 1 odsto, a ukida se kategorija građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni nakon isteka roka od pet godina, od usvojenog planskog dokumenta, koje se oporezovalo stopom od tri odsto.


Zadržane su poreske olakšice koje se odnose i za nepokretnost čiji je vlasnik ili korisnik osoba upisana u registar poljoprivrednih proizvođača, pravno lice i preduzetnik koji se bavi proizvodnjom, doradom, pakovanjem ili preradom poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori, a koje se koriste za obavljanje djelatnosti.


Za ovu kategoriju umanjenje poreza iznosi 30 odsto. Takođe poreska olakšica se odnosi i za stan koji je prebivalište ili mjesto stalnog boravka poreskog obveznika, a umanjuje se za 20 odsto za poreskog obveznika i po 10 odsto za svakog člana njegovog domaćinstva, a najviše 50 odsto poreske obaveze.

Porez na nepokretnost ne plaća se na građevinske objekte i posebne djelove stambene zgrade u svojini fizičkog lica kao investitora, koji nijesu namijenjeni za dalju prodaju i koji se u katastru nepokretnosti vode kao “objekti u izgradnji” do 31.decembra godine u kojoj ističe pet godina od podnošenja prijave građenja za objekat za koje u G listu katastra nepokretnosti, nije unijet rok za završetak radova. Takođe, porez na nepokretnost ne plaća se i na građevinske objekte i posebne djelove stambene zgrade u svojini investitora, koji se u poslovnim knjigama iskazuju kao “investicije u toku” ili “zalihe gotovih proizvoda” i koji su namijenjeni za dalju prodaju do 31.decembra godine u kojoj ističu tri godine od dana podnošenja prijave građenja

Sve ostale poreske stope su ostale su na istom nivou, odnosno nije dolazilo do dodatnih nameta građanima.


 „Tako, na utvrđenu tržišnu vrijednost primjenjuje se poreska stopa građevinsko zemljište od jedan odsto, poljoprivredno obradivo zemljište (njive, oranice, vinogradi, bašte, voćnjaci, neplodno i šumsko zemljište) od 0,25 odsto , šumsko zemljište 0,25 odsto. Kada je riječ o građevinskom objektima i posebnim djelovima zgrade, kao što sam već rekao stan koji je poreskom obvezniku, stanovniku Budve, služi kao glavno mjesto stanovanja stopa je 0,30 odsto uz pomenuta umanjenja, dok sekundarni stambeni objekat koji nije prebivalište ili mjesto stalnog boravka poreskog obveznika poreksa stopa je 0,60 odsto. Za stambeni objekat koji je poreskom obvezniku jedini stambeni objekat, odnosno stan na teritoriji Crne Gore, pod uslovom da obveznik ima prijavljeno prebivalište, odnosno stalni boravak na teritoriji Crne Gore poreska stopa je 0,30 odsto, za poslovni objekti i poslovne prostorije 0,40 odsto, stambeno poslovni objekti 0,50 odsto, objekti u izgradnji 1 odsto, garaže 0,30 odsto, garažna mjesta, podrumi i pomoćni objekti 0,25 odsto, proizvodni objekti (hale i drugi prostori za obavlajnje proizvodne djelatnosti) 0,25 odsto, stovarišta, skladišta i magacini 0,35 odsto"

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI