Print this page

„Kreativna Crna Gora“: Pametne klupe od sada se proizvode i u našoj državi

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autorka jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ je Marija Bojović iz Podgorice, koja već realizuje ideju „Solarna klupa“. U pitanju je projekat originalnog dizajnerskog rješenja baziranog na solarnim panelima, a klupa je u potpunosti prilagođena za proizvodnju i sklapanje u Crnoj Gori.

 

Zahvaljujući tome, te modernom dizajnu, namjeni i mogućnostima koje nudi, proizvod je konkurentan onima koje uvozimo iz zemalja regiona – tim prije jer je više solarnih klupa pomenute autorke već dio lokalnog urbanizma u našoj državi.

Marija Bojović ističe kako je crnogorska pametna klupa odgovor na svjetske trendove.

Osim što je dio urbanog mobilijara, crnogorska pametna klupa nudi punjenje telefona i tableta putem sunčeve energije i besplatan pristup internetu. Rad na osmišljavanju ideje trajao je oko godinu, jer sam se – kao arhitekta – najviše bavila dizajnom klupe, ali i postizanjem izvjesnog nivoa fleksibilnosti proizvoda. Proizvod je već zaživio na našem tržištu, tako da su postavljene tri klupe na primorju i dvije u Danilovgradu – kazala je Bojović.

Ona ističe značaj programa „Kreativna Crna Gora“, zahvaljujući kojem je njena inicijalna ideja danas postala proizvod dostupan tržištu u našoj državi.

Podrška programa bila je za mene značajna, tim prije jer je u pitanju sjajna inicijativa koja pomaže mladim autorima da slobodnije rade na svom proizvodu, a na taj način i mi direktno utičemo na raznovrsnost kulturnog prostora u Crnoj Gori – istakla je Bojović.

Ona ističe kako se pametne klupe proizvode po narudžbi, a da je u toku priprema za postavljanje njene šeste klupe, i to u Podgorici.

PODIJELI