Print this page

Zabavna edukacija u Interaktivnom centru: Djeca učila o reciklaži

Mališani predškolskog uzrasta budvanskog vrtića "Ljubica Mitrović Maša" posjetili su juče Interaktivni centar – mjesto gdje se u okviru projekta Budva Zero Waste City ovog ljeta građani i turisti edukuju o najvažnijim ekološkim pitanjima.

Za njih 28 – oro NVO Dramski studio Budva odigrala je ekološku predstavu "Pet prijatelji". U glavnoj ulozi bilo je more, u problemu zbog ogromne količine otpada koje završava u njemu i plastična flaša koja rješenje vidi u sopstvenoj reciklaži.

Član NVO Eko centar Budva, koja realizuje ovaj projekat, Magdalena MIljanić poručila je da su djeca bila oduševljena te da su pokazali da već u ranom uzrastu shvataju koliko je značajno da čuvaju prirodu. "Iako nam je važno da dopremo do svakog građanina, najmlađi su nam najvažnija ciljna grupa. Zadovoljstvo nam je što su, iako tako mladi, već pokazali da su svjesni koliko plastika zagađuje životnu sredinu. Naučili smo ih zašto plastiku ne smiju bacati bilo gdje, koliko je potrebno plastičnom predmetu da se razgradi u prirodi, kako se plastični otpad odvaja te šta je reciklaža i zašto je ona važna. Bitno nam je da dobre navike stiču kao mladi, a vjerujemo da će tako uticati na svoje vršnjake, ali i na svoje porodice", kazala je Miljanić.

Edukacija djece u Interaktivnom centru nastavlja se i u narednom periodu, a već sjutra za novu grupu najmlađih biće održan mini ekološki čaš na temu odvajanja otpada i reciklaže.

Interaktivni centar nalazi se parku Stefan Mitrov Ljubiša, na Slovenskoj obali i otvoren je svakog dana od 10 do 22 sata.

Projekat “Budva Zero Waste City” nadogradnja je brojnih dosadašnjih aktivnosti Coca-Cola Sistema u Crnoj Gori, odnosno prošlogodišnje kampanje "Uhvati čist talas" u okviru koje se i ovog ljeta sakuplja plastika i limenke na plažnim barovima u Budvi.

U okviru projekta Budva je dobila 30 žutih kanti za odlaganje plastike, a uskoro će turističkoj prijestonici biti donirane i pametne klupe koje će se napajati solarnom energijom i imaće besplatan WI-FI.

Projekat Budva Zero Waste City ima i institucionalnu podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Opštine Budva, Javnog preduzeća Morsko dobro te Komunalnog Budva.

PODIJELI