Stefan Bošković gost Književne komune u Petrovcu

Program Književne komune u Petrovcu u organizaciji Narodne biblioteke Budve nastavlja u petak, 19.jula od 21 čas gostovanjem crnogorskog pisca Stefana Boškovića iz Podgorice. Sa autorom će razgovarati književnik Đorđe Gregović - urednik cjelukupnog programa Književne komune koji se tokom jula i avgusta realizuje u Petrovcu, na platou ispred SD Crvena komuna.


Stefan Bošković je pisac provokativnog izraza i žestoke imaginacije. Ali je i pisac koji lako prepoznaje distorziju vremena u kome živi, neskriveno pozicionira svoje uzore pred drugima i posvećen je svojoj vještini pisanja. Istovremeno, zahvalan je sagovornik o književnosti i drugim medijima u kojima ima uspjeha – filmu i pozorištu. Rođen 15. 2. 1983. godine u Titogradu. Godine 2010. diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.


Roman ŠAMARANJE je objavio 2014, a zbirku priča TRANSPARENTNE ŽIVOTINJE 2017 godine. Za priču „Fashion and friends“ dobitnik je II nagrade na Festivalu europske kratke priče 2016 godine, a njegova priča „Transparetne životinje“ uvrštena je u antologiju BEST EUROPEAN FICTION 2019 (Dalkey Archive Press). Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, slovenački, makedonski i albanski jezik, te objavljivane u internacionalnim magazinima Words Without Borders i Body Literature.


Scenarista je više kratkometražnih igranih filmova, sitkoma „Dojč kafe“, kao i koscenarista dugometražnog igranog filma „Ispod mosta, na travi, među stijenama“ u kojem je nosilac jedne od glavnh uloga. Autor je dramskih komada „Hronika galeb“, „Komad“ i „Dan poslije“.


U jednom intervjuu za časopis URBAN MAGAZIN, Stefan Bošković je otvoreno rekao o sebi:
Ne pripadam ljudima koji vjeruju da mogu da spasu čovječanstvo, niti želim. Prezirem ideologije. Naročito u umjetnosti, uvijek su usiljene, progutaju sve ostalo. Imam užasno malo vremena, sve ludački brzo prolazi. Postoji međuprostor između jednih i drugih u kojem možete da djelujete konkretno i pravite male pomake. Ne vjerujem u sistem, u ljudska prava, produžetak života kroz organsku hranu i meditaciju. I dalje živim u svijetu u kojem možete da stradate jer vas je pregazio automobil. Ne želim da popravljam ljude. Prihvatim nekog ili ne. Svjestan sam jednog života. Bavim se pisanjem i umjetnošću. Smatram da jedino ona ima smisla. Pored svih katastrofa koje udaraju svijet, ima toliko divnih stvari. Krevet, naočare za sunce, šejk od vanile… Kad preskočimo velike čarolije. Svi ljudi s kojima sam veoma blizak mnogo vole život. I umiju da plešu...
Program KNJIŽEVNA KOMUNA prvi put ove godine pokrenula je JU NARODNA BIBLIOTEKA BUDVA, a realizuje se na otvorenom, na platou ispred zgrade Crvene Komune u Petrovcu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja